Erogén zónák

Az erogén zónák mindig is a sejtelmesség ködfátyolába burkolóztak. Sokan nem ismerik az összes erogén zónájukat.

Erogén zónák

Ahhoz, hogy igazán megéljük nemi szerepeinket és jól érezzük magunkat a bőrünkben, elengedhetetlen saját erogén zónáink ismerete. Ha szeretnénk párunkat boldoggá tenni, fel kell fedeznünk az ő erogén zónáit is, hogy tudjuk, hol kell megérintenünk, simogatnunk vagy a szánkkal, nyelvünkkel kényeztetnünk őt ahhoz, hogy gyönyört okozzunk neki. A férfiaknak és a nőknek ugyanannyi erogén zónája van. A legismertebbek és legnépszerűbbek a nemi szervek, a fülek, a comb belső része és az ajkak. Bizonyos dolgokat feltétlenül érdemes tudni testünk ezen intim területeiről.
Kétféle erogén zónát különböztetünk meg, létezik a specifikus és a nem-specifikus erogén zóna. Ez utóbbiak közé azok tartoznak, amelyek amúgy „normális” területek, de sok idegvégződés vagy szőrtüsző található rajtuk. Ilyen a nyak oldalsó és hátsó része, a karok oldalrésze, a fülcimpa, a hónalj, illetve a test oldalain a hónaljtól a csípőcsontig vonuló rész. A specifikusan erogén zónák közé tartoznak azok a területek, ahol a bőr és a nyálkahártya találkozik, gyakorlatilag a nemi szervek tájékán lévő bőr, de néhány egyéb terület is ide tartozik. Specifikus erogén zóna a szeméremajak, a hímvessző makkja, a klitorisz, a gát és az anális régió. Tulajdonképpen ezeket nevezik erogén zónáknak, amelyek közvetlenül szexuális izgalmat váltanak ki. Ezeknél az idegek közelebb vannak a bőr külső felszínéhez.
Bármilyen meglepő, az agyunk is erogén zóna, hiszen minden erotikus érzés az agyban kezdődik. 4. A nők 81,5 százaléka tartja erogén zónának a melleit és a mellbimbóit. A férfiaknál ez az arány csupán 51,7 százalékos. A tanulmányok szerint a legnépszerűbb erogén zónák (nemtől, rassztól, földrajzi helytől, szexuális orientációtól függetlenül) a nemi szervek, a fülek, a comb belső része és az ajkak. A köldök egy különleges, de rendkívül erogén zóna. Vannak, akik a környékén is erotikus izgalmat éreznek. A köldök és a nemi szervek szövetei azonos eredetűek. Miközben egyesek erotikusnak érzik ezt, másokat csiklandoz, vagy éppen vizelésre ingerel. Mindenkinél más zóna a leginkább erogén. Ami egyeseknek tetszik, a másoknál nem feltétlenül jelent izgalmat. A nők a nyakszirtet, illetve a tarkójukat például 7,51 pontra értékelik egy kutatás szerint a tízes skálán, erogén szempontból. Ám a férfiak ezt csak 5,65-re tették. A legkevésbé erogén zóna a könyök, a sípcsont, a térdkalács, az orr és a homlok. A Journal of Sex Medicine tanulmánya szerint a nők erogén zónái közül a mellbimbók és a klitorisz válaszol a leginkább a vibrációra (rezgésre) és a nyomásra egyaránt. Ez megmagyarázza a szexuális segédeszközgyártás létjogosultságát.