Egyre több stroke-beteg lehet az elkövetkezendő években

Izraeli tudósok kimutatták, hogy az 50 év fölötti embereknél növekszik a stroke kialakulásának veszélye és mindez a globális felmelegedés miatt történik.

Egyre több stroke-beteg lehet az elkövetkezendő években

Az agyérbetegségek az egyik legnagyobb és legsúlyosabb betegségcsoport. A stroke Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, hátterében az érelmeszesedés áll. Az agy nagy területeit vérrel ellátó nyaki főverőérben lerakódó plakkok akadályozzák a véráramlás útját, illetve az érfalról leszakadó vérrög akár teljesen el is zárhatja a véráramlást. A szélütést szenvedő betegek túlélése nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan részesülnek orvosi ellátásban. 
A Haifai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a hőmérséklet egyetlen Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli annak kockázatát, hogy valakit hat napon belül szélütés érjen. Rájöttek arra is, hogy kisebb a valószínűsége a stroke-nak, ha minél nagyobb a különbség 24 órán belül a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérséklet között. A kutatók az eredmények nyomán azt tanácsolják a kockázati csoportokba tartozóknak, hogy légkondicionált környezetben tartózkodjanak a nagyon meleg napokon.