Egyházi esküvőt terveztek? Ezt kell tudnotok róla

Sok országban az egyházi esküvő önmagában is törvényes. Magyarországon az egyházi esküvő tradicionális, de csak a polgári szertartást ismerik el jogilag.

Egyházi esküvőt terveztek? Ezt kell tudnotok róla

A katolikus és a református esküvő a menetrendben lényegében ugyanolyan, a feltételekben különböznek. Először is keressétek fel az esküvő helyszínéül kiszemelt templomban a papot, illetve lelkészt, akit szeretnétek megkérni arra, hogy adjon össze titeket. Mindkét egyháznál kötelező a néhány alkalmas jegyesoktatás, amelyen általában a többi, abban az időszakban házasulandó párral együtt vesztek részt. Katolikus esküvő esetén feltétel, hogy meg legyetek keresztelve a leendő tanúkkal együtt és sokszor az elsőáldozást és bérmálkozást is feltételül szabják a párnak, amit ilyen esetben meg kell tennetek az esküvő előtt. A református esküvőnek is lehet követelménye a konfirmálás.
Ahogy a polgári esküvőnél is, az egyházi szertartás időpontját is előre kell kérnetek. Ez gyakran megegyezik a polgári esküvő dátumával, de nem feltétel, tarthatjátok később is. Ha nem abban a templomban tartjátok az esküvőt, ahol keresztelkedtetek, szükségetek lesz a keresztlevélre is. Magatokkal kell vinnetek a személyi igazolványotokat és a lakcímkártyátokat és meg kell adni a két leendő tanút is. 
Amennyiben nem ragaszkodtok egy bizonyos templomhoz, érdemes több helyszínen is érdeklődni és a legszimpatikusabbat kiválasztani. Eltérhetnek a követelmények és a költségek is. 
Katolikus esküvőt csak akkor tarthattok, ha egyikőtöknek sem volt korábban egyházi esküvője, vagy érvénytelenítették azt. 
Amennyiben különböző felekezethez tartoztok, tarthattok ökumenikus esküvőt is, amelynek a feltételeiről szintén tájékoztatást kaphattok a választott templomban.