Császárral szültél? Az nem is olyan..

Amit ne emlegessünk egy friss császáros anyukának

Császárral szültél? Az nem is olyan..

Az újdonsült anyukák hajlamosak vérre menő vitába bocsájtkozni, ha feljön a "Te hogyan szültél kérdés". Sokan abban a hitben élnek még ma is, hogy aki császárral szül, annak egyáltalán nem volt semmilyen fájdalma és az nem is igazi szülés. Holott statisztikák alapján, aki sima úton szül, sokkal hamabb épül fel, mint egy császáros anyuka. Tévhit, hogy eme szülési módszer mindenféle fájás nélkül megúszható, ugyanis jósló fájások és tolófájások ugyanúgy előjöhetnek, a gerincbe kapott érzéstelenítőről nem is beszélve.

Aki császárral szül, annak konkrétan az egész hasfalát felvágják, hogy ki tudják venni a babát, majd utána a vágás és a varratok helye képes akár több hétig is fájni, valamint a fertőzésveszély is jóval nagyobb, mert mégiscsak egy nagy alhasi műtéttel ér fel, ami begyulladhat. Természetesen megfelelő ápolás mellett ez nem fog előfordulni, de az ő életük akkor is nehezebb egy kicsit utána. 

Igaz, hogy nem kell kitolják a gyermeket, viszont nem is emelhetik fel utána jóideig, nehogy kiszakadjon a varrat és újra kelljen kezdeni az öltögetést. Jóval több segítségre is szorulnak, mint a simán szülők.

Ezen felesleges is tulajdonképpen vitatkozni, úgy gondolom, hogy a végeredmény a lényeg.