Berágtak a Samsung okostelefonjaira a bankok

​A Samsung Galaxy S10 kapcsán az elmúlt napokban feltárt biztonsági problémákat fedeztek fel az ujjlenyomatolvasó funkcióval kapcsolatban

Berágtak a Samsung okostelefonjaira a bankok

A Samsung Galaxy S10-es szériájú okostelefonokkal kapcsolatban nemrégen egy súlyos biztonsági probléma ütötte fel a fejét. Egyes felhasználók azt vették észre, hogy a készüléküket tulajdonképpen bárki fel tudja oldani ujjlenyomattal. Ehhez pedig nem is kellett semmiféle trükköt alkalmazni, a fent említett telefonok bárkinek az ujjlenyomatával feloldották a készüléket.

A probléma hamar nyilvánosságra került, és elkezdődtek a vizsgálatok, amelyek során kiderült, hogy azok a készülékek esetében jelentkezik a szokatlan és egyben veszélyes jelenség, amelyeken olcsó képernyővédő fólia fekszik. Ebben az esetben ugyanis az ujjlenyomat felvételekor valójában nem az ujjlenyomathoz kapcsolódó biometrikus adatokat tárolja el a készülék, hanem a fólia apró barázdáit veszi alapul. Ettől kezdve pedig hatástalanná válik az ujjlenyomatos hitelesítés.

A Samsung fejlesztői már elkezdtek a probléma megoldásán dolgozni, és lassacskán meg is jelennek a hibajavítások. Azt azért hangsúlyozták, hogy fólia nélkül, illetve gyári fólia használatával a biztonsági rendellenesség nem jelentkezik. Ez azonban nem túl nagy vigasz egy olyan piacon, ahol az olcsó kiegészítőket bárhol bárki megvásárolhatja.
 

Az okostelefonokkal végzett azonosítás egyre több helyzetben kritikus fontosságú, különösen a banki alkalmazások esetében. Így nem csoda, hogy a bankok reagáltak először az S10 kapcsán felmerült problémákra. Elsőként a National Westminster (NatWest) Bank és a Royal Bank of Scotland (RBS) döntöttek úgy, hogy a Samsung Galaxy S10 készülékek esetében felfüggesztik az applikációk használatát, illetve telepítését. Egyes netes fórumokon további bankok korlátozásairól is jelentek meg bejegyzések. Az egyik fórumon például izraeli felhasználók jelezték, hogy a bankjuk ugyan nem tiltotta le a pénzügyi appokat, de azok esetében nem teszi lehetővé az ujjlenyomatos azonosítást, illetve a tranzakciók ujjlenyomattal történő megerősítését.

A biztonsági hiba a Galaxy Note10/10+, valamint az S10/S10+/S10 készülékeket érinti. Ezek esetében a következő napokban különösen érdemes lesz figyelni a megjelenő hibajavításokra, frissítésekre, és azokat minél hamarabb telepíteni kell.