Balaton vagy tengerpart?

Van-e erre a kérdésre megfelelő válasz?

Balaton vagy tengerpart?

Amikor a nyaralásunk tervezzük, szembesülhetünk azzal a megdöbbentő ténnyel, hogy egy hét a „magyar tenger” mellett majdnem annyiba, sőt néha többe is kerül, mint ha például a horvát tengerpartra mennénk. Mire érdemes odafigyelni, amikor döntés elé kerülünk?

Az első és talán legfontosabb, a nyelv. Ha senki nincs a családban, aki beszélne valamilyen idegen nyelvet (szerencsére ez már ritka), akkor nem lesz túl egyszerű dolgunk mondjuk a szállás elintézésnél, vagy akár egy reggeli kiválasztásánál. Ráadásul akármilyen vendégszeretőek is a kiszemelt ország lakosai, nagyjából ugyanolyan arányban van köztük zsivány is, mint kishazánkban, aki a „külföldiül” nem beszélő turista átvágásából szeretne egy kis mellékesre szert tenni.

A másik, nem elhanyagolható szempont, az, hogy egyénileg, saját gépjárművel akarunk-e menni, vagy utazási iroda szervezésében? Saját gépjármű esetén fontos átnézni az utunkba eső országok közlekedési szabályait, ugyanis egy elmaradt kötelező felszerelés, vagy egy nekünk szokatlan kihágás súlyos eurókba kerülhet, viszont szabadon mozoghatunk akármerre, míg utazási iroda esetében nekünk kell gondoskodni autóbérlésről, vagy taxiról.

Viszont az is igaz, hogy a tengerpart az mégiscsak tengerpart, teljesen más élmény, rengeteg olyan lehetőséggel, (pl. delfinnézés hajóról, búvárkodás) amit idehaza biztosan nem fogunk megtapasztalni. Ráadásul olyan helyeket is bejárhatunk, amiket eddig csak filmekben, vagy a történelemkönyvek lapjain láthattunk.

Szerencsére egyre több utazási iroda szervezésében találhatunk jó ajánlatokat, viszonylag olcsó szállással és ellátással, a kiutazás pedig megoldható szintén nem nagy összegből akár fapados repülőjáratokkal is

Akár melyik opciót is választjuk, valószínűleg még évek múltán is boldogan emlegetjük fel az ott töltött időt.