Az eukaliptusz jótékony hatása

Mire is való pontosan?

Az eukaliptusz jótékony hatása

Az eukaliptusz (Eucalyptus) a mirtuszfélék családjának legkiterjedtebb nemzetsége. Több, mint hétszáz fajt számlál. Túlnyomó többségük örökzöld. Olaja a cineolnak köszönhetően antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó. Légúti megbetegedések kezelésében inhalálásra, a fogászatban pedig szájöblítésre használják.

A cineolnak köszönhetően az eukaliptuszolaj baktériumölő hatása vetekszik a karbolsavéval. A levelek kivonatával sebeket, keléseket kezelnek, emellett közismert fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Teája megfázás vagy influenza ellen használatos. Naponta max. 2 csészével fogyasztható. A brazíliai népi orvoslásban több eukaliptusz fajt meghűlés, nátha és egyéb, lázzal járó légúti fertőzések kezelésére használnak.

Egy eukaliptusz olajos borogatás, fürdő, esetleg masszázs, enyhítheti a tüneteket. Ha sűrűn tapasztalsz fájdalommal járó panaszokat magadon, akkor érdemes lehet a különféle bogyók helyett, egy természetes olajat kipróbálnod. Az eukaliptuszolaj pont megfelelő lesz erre. A levertség, rossz közérzet és meghűléses panaszok enyhítésére párologtassunk eukaliptuszolajat.

Ami még sokat használ, ha pár csepp eukaliptuszolajat csepegtetünk a fürdővízbe és hagyjuk, hogy átjárja testünket és lelkünket az illatok ereje. Egészségünk sokat javulhat tőle. Ha úgy érzed, nagyobb koncentrációra van szükséged, akkor gyújts egy gyertyát és add át magad az aromaterápiának. A takarításban is hasznát veheted. Az illemhely és konyha felületeinek tisztítására, vagy felmosóvízbe csepegtetve, az eukaliptuszolaj természetes anyagokkal fertőtleníti a környezetedet. A rovarok zavaró jelenléte a te mindennapjaidat is beárnyékolják? Akkor pár csepp eukaliptuszolaj párologtatása hasznos lehet. Az olaj rovarűző tulajdonsága segít megszabadulni az élősködőktől.