Az esküvői parfüm

Esküvődre készülve szinte mindent átgondoltál már, hogy mit viselsz a nagy napon, milyen lesz a frizurád, a sminked, a körmöd és a kiegészítők, amiket viselsz. Egyet ne felejts: a parfümöt, amivel újdonsült férjedet elvarázsolod…

Az esküvői parfüm

Könnyebb dolgod van, ha van egy kedvenc parfümöd, amit rendszeresen használsz, tudod, hogy az áll neked legjobban és ragaszkodsz hozzá. Ha többféle parfümöt használsz és az esküvőd napján szeretnél valami igazán csábítóan kábító illatot, vagy nem ismered kellőképpen azokat a parfümöket, amelyek a legalkalmasabbak lehetnek a nagy napra, picit nehezebb a tökéletes illat kiválasztása.  
Lássuk, mit kell tudnunk a parfümökről
A parfümök különböző egyedi illatanyagokból állnak, és az ezeket alkotó illatmolekulák más-más módon fejtik ki hatásukat a bőrön. Testünk kémiája és táplálkozásunk mellett az illatanyagok kora is befolyásolhatja az aromákat, ezért érezhetjük különbözőképpen ugyanazt az illatot. Minden parfüm különböző szintekből áll, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az idő múlásával az egyes alkotóelemek szép sorban elpárolognak, emiatt változik a bőrön a parfüm illata. A háromsávos illatpiramis szemlélteti az illataromák eltérő párolgási sebességét.
A fejillatok
A legillékonyabb összetevők: csupán 5-30 másodpercig érezhetőek. A fejillat adja az első benyomást, azonban hamar átadják helyüket a legfontosabb illatjegyeknek.
A szív illatok
Általában 10-30 perc alatt teljesen kibontakoznak a bőrön. Ezek azok az illatjegyek, amelyek alapján egy parfüm besorolható egy adott illatkategóriába.
Az alapillatok
Több óra elteltével válnak érezhetővé az alap illatjegyek, amelyek tulajdonképpen fixáló anyagokként funkcionálnak, lelassítják a könnyebb illatjegyek párolgását és stabilitást kölcsönöznek számukra. Az alapillat érezhető legtovább a bőrön, akár egy teljes napig kitart a hatása. A nászéjszaka előtt nézz utána, hogy a különböző illatok milyen ingereket keltenek az emberekben. A gyömbér például kifejezetten vágykeltő illat, míg a levendula inkább nyugtató hatású. Közvetlenül a nászéjszaka előtt ugye nem szeretnéd lenyugtatni párodat? Egyetlen parfüm akár száz illatjegyet tartalmazhat, ezért csak a legdominánsabbakat tüntetik fel az illatpiramison, illetve az anyagösszetételben.
Az elegáns, romantikus és letisztult menyasszonyokhoz leginkább a virágos, gyümölcsös, kissé édeskés illatok illenek. A belevaló, sportosabb hölgyek általában a friss, citrusos, üde aromákat kedvelik. Ha igazán merész vagy, az esküvődön is bátran válogathatsz a fűszeres, buja, keleties hangulatot sugalló parfümök között! A választott parfüm a személyiségedtől és egyedi stílusodtól függ, a nagy napon viseld boldogan és magabiztosan!
Hogyan válaszd ki az esküvői parfümöt?
•    Ha nem szeretnél egyedül keresgélni a számtalan illat között, kérd meg egy barátnődet vagy családtagodat, hogy kísérjen el és segítsen a választásban.
•    Egyszerre három illatnál többet nem érdemes kipróbálnod, mert egy idő után nem fogod tudni megkülönböztetni őket egymástól!
•    Vedd figyelembe, hogy az illat intenzitása és aromája változik a nap folyamán.
•    Az orrunk hamar elfárad, ezért ne ess kétségbe, ha 3-4 perc után már nem érzed a magadra fújt illatot, mások attól még érezni fogják rajtad.
•    A parfümöt fújd a pulzáló pontokra: a könyök és térdhajlatra, csuklóra és a kulcscsont feletti részre, ugyanis itt érezheted legtovább a finom illatot!
•    Ha azonos illatú tusfürdőt, testápolót és parfümöt használsz, még tartósabb, intenzívebb lehet az illat, hiszen az illatrétegek még inkább erősítik egymást, ez különösen fontos az esküvőn és a nászéjszakán!
•    Az esküvőd napján is legyen nálad egy kis üvegcsében a választott parfümöd, hogy néha felfrissíthesd az illatot, de ne vidd túlzásba!
•    Az ékszereidet parfümözés után rakd fel!