Az erogén zónák hiánya, avagy a frigiditás

Mit is jelent az, ha valaki frigid? Miért nem működnek az erogén zónák?

Az erogén zónák hiánya, avagy a frigiditás

Szexuális késztetéseink számtalan biológiai, pszichés és szociokulturális tényező együttes hatásának következményeként alakulnak ki, és bármelyik tényező szerepet játszhat a problémák kialakulásában. A frigiditás alatt általában az orgazmus hiányát értjük, ebbe a kategóriába tartozik ezenkívül a szexuális igények csökkenése, a szexuális ingerekre való érzéketlenség, és a szexuális aktus által keltett érzelmi élmény hiánya is. 

A firigiditással küzdő nők úgy érzik, hogy nem teljes értékűek, rosszabbak, mint mások, ezáltal komplexusok, önértékelési problémák, szorongás, depresszió alakulhat ki bennük. Az elsődleges frigiditás már a nemi élet kezdetétől jelen van, a másodlagos frigiditás pedig az örömteli szexuális élet kialakulását követően jelenhet meg. Meg kell említeni az álfrigiditást is, ezen azt értjük, hogy a klitorisz ingerlésére nem kerül sor. A hüvelyi és klitorális orgazmus megítélésében különböző állspontok terjedtek el, egyesek úgy vélik, hogy az igazi hüvelyi orgazmus, de ez nem fedi a valóságot. 

Amennyiben a partner részéről elvárás a hüvelyi orgazmus, úgy ennek hiánya azt az érzetet keltheti, hogy a nő nem képes az öröm elérésére. Az első szinten ritka orgazmusok, és a hosszú szexuális reakcióidő a jellemző, de az egyén még örömet talál az aktusban. A második szinten már nincs orgazmus, érdektelenség jellemzi a szexuális aktivitást. A harmadik szintet az orgazmushiány mellett negatív érzések is jelentkeznek, mind a szexuális együttléttel, mind a partnerrel szemben.

Az utolsó szintet a férfiak és a szexuális aktivitás teljes mértékű elutasítása jellemzi, tehát a frigiditás legsúlyosabb formája a szexuális averzió, elkerülés, vagyis a szexualitással szemben érzett mélységes elutasítás, ellenszenv, undor. Szexuális averzió esetében az emberek kifejezettten kellemetlennek találhatják a nemi cselekményeket, ide tartozik az erogén zónák érintése is.

Készenlét, izgalom és gyönyör helyett riadalmat, undort, szorongást és félelmet éreznek.