Az energiaitalok hatásai és ártalmai

Ti tudtátok ezeket?

Az energiaitalok hatásai és ártalmai

 

A magyar fiatalok túlnyomó többsége gyakran fogyaszt energiaitalt. Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának hátterében.

A kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal keverve vagy intenzív testmozgással összekötve isszák a koffeines italokat, ami növeli a rosszullét kockázatát. A legnagyobb veszélyt a magas cukor és koffeintartalom okozza, hiszen gyakori fogyasztás vagy érzékenység esetén így szívritmuszavarok kialakulásához vezethet.

Sokan azt gondolják, ha bedobnak egy energiaitalt, akkor minden helyrerázódik. Ha fáradtak, akkor erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha pedig nehezen pörög az agyuk, akkor majd felgyorsulnak tőle. Az energiaitaltól az agy több vért kap, ezáltal átmenetileg valóban javul az összpontosító képesség, lerövidül a reakcióidő, mérséklődik a fáradtság, megemelkedik az adrenalinszint és nagyobb fizikai teljesítőképesség érzete alakul ki.

Később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük a koffeines italok fogyasztását, ami már önmagában is veszélyes, extrém mennyiségben pedig akár azonnal jelentkezhet a károsító hatás. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar kockázata tartósan megemelkedik, ez pedig előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen problémához vezet.

A túlzott energiaital-bevitel koffein túladagolást idézhet elő. Ennek tünetei súlyos esetben görcsökhöz és halálhoz is vezethet. Az energiaitalok fogyasztása cukorbetegséghez is vezethet, mivel a magas koffeinfogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet. A várandósság ideje alatti fogyasztás késői vetélést, alacsony születési súlyt és halvaszülést eredményezhet.

Gyermekek és serdülők esetében pedig számos idegrendszeri, valamint a szív- és érrendszeri problémáért tehető felelőssé az energiaitalok gyakori fogyasztása. Akár függőség is kialakulhat. Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelent. A kétféle ital felfokozott állapotot, illetve a bódultságot okozó hatás összeadódva súlyos ártalmakat okozhat.