Az apa és a gyermek kapcsolata

Hogyan ápolja az apuka a gyermekkel a kapcsolatot?

Az apa és a gyermek kapcsolata

Amikor két felnőtt kapcsolata családdá érik egy kisbaba születésével, onnanstól kezdve nem csak nő és férfi van hanem anya és apa. Sok férfi a gyermek születésekor kívülállónak érzi magát, hiszen az anyukák többsége hajlandó ilyenkor csak a gyermekkel foglalkozni, és minden mást figyelmen kívül hagyni. Holott az apukáknak is ugyanúgy részt kell vállaljanak a feladatokból. Íme pár tanács, hogy hogyan legyenek a férfiakbül apák!

1. Már a fogantatástól részt kell venni a szülői kötelességből, mint például elkísérni az újdonsült anyukát az ultrahangos vizsgálatokra, esetleg részt venni a babaholmik vásárlásában.

2. Csecsemőkorban remek közös program lehet a picivel, ha apuka vállalja a fürdetést, néha besegít a pelenkázásban és ringatja a gyermeket.

3. Totyogós korszak: ez az az időszak, amikor már kicsit látványosabb dolgokban tud részt venni az apa, hiszen ilyenkor már a közös játékok, a járni tanulás, valamint a meseolvasás is rutinszerűvé válhat. Későbbiek folyamán a kicsinél ez egy rutint alakít ki, tudni fogja, hogy jön az este, apa fog lefektetni és olvasni.

4. Minél több minőségi idő! Talán ez a legfontosabb, hiszen hiába tölt együtt időt a család, ha anya közben mosogat, apa meccset néz, a gyermek pedig egyedül játszik. Minőségi időnek azt az időt tartjuk, ahol ténylegesen minden külső tényező nélkül a gyerekkel való foglalkozás kerül előtérbe.