Az álom és a halál kapcsolata

Vajon milyen összefüggés van a kettő között?

Az álom és a halál kapcsolata

Régen a halálra az élet részeként, befejezéseként tekintettek. Erre talán a legősibb bizonyíték, hogy a görög mitológiában Nüx, az éj istenasszonya két gyermekkel a kezében van ábrázolva, Hüpnosz-szal az álom istenével és Thanatosz-szal a halál istenével. Az egyik gyermek általában fehér, míg a másik fekete a festményeken.

Ikertestvériségük jelképezi a kettő állapot harmonikus kapcsolatát és az álom és halál közötti rokonságot, ezért ha alvási problémákkal küszködünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a halál gondolatát sem.

Manapság már a halál témáját olyannyira kiszorítottuk az életünkből, hogy tudatosan félünk tőle, pont azért, mert nem beszélünk róla. Ezért is alakul ki rengeteg embernél a halálfélelem, ugyanis félünk az ismeretlentől, emiatt fogalmunk sincs, hogy mi vár ránk az életünk után. 

Különböző népeknél az alvást úgy élik meg, mintha kicsit meghalnának, hiszen egyiket sem tudjuk tanulni vagy megfelelően irányítani. Nappali ébrenlétünkben függünk szinte már mindentől: az aktivitástól, a testünk irányításától kezdve minden cselekvésünkig, míg az álomban az a szép, hogy kikapcsolja az a bizonyos belső szorongást, ezáltal bizalmat, önátadást tudunk nyújtani a testünk felé.