Anyatej vs. tápszer

Az anyukák közötti vitaindító, de vajon tényleg ekkora a különbség?

Anyatej vs. tápszer

Kivétel nélkül minden friss anyuka a baba etetése miatt aggódik: vajon lesz-e elég tejem, tudom-e majd szoptatni, vagy netalán tápszert is kell adjak neki? Ezek a kérdések szoktak megfogalmazódni leginkább, most fejtsük ki egy kicsit a kettő közti különbséget, már ha van.

Elsőként is tévhit, hogy az anyatejes babák jóval később betegszenek meg, amíg szopiznak. Ugyanis a tápszereket is úgy állítják össze, hogy az szinte megegyezzen azokkal a vitaminokkal és tápanyagokkal, amiket természetes úton is megkap egy cicizős baba. A tápszer választásánál sem kell aggódjunk, mert a gyermekorvos a babához igazítva fogja felírni a megfelelőt. Ha esetleg bármiféle problémát okozna az adott tápszer, akár allergiát , akár székrekedést, akkor a legjobb megoldás a tápszerváltás. Ma már hipoallergén és mindenmentes tápszerek is vannak, melyek ugyanúgy tartalmazzák a megfelelő hozzávalót, tehát ettől sem kell megijedni. 

Természetesen az a legjobb, ha az anyának van elég teje, de ennek viszont sokan sajnos a későbbi hozzátáplálásban lesz majd nehézségük, mert nem biztos, hogy olyan könnyen el fogja fogadni a más úton kapott ételt a kicsi.

A megfelelő hozzátáplálásról majd szút ejtünk még később.