Amikor a királylány és a boszorkány egymásba szeret..

Avagy a Meseország mindenkié című mesekönyv története

Amikor a királylány és a boszorkány egymásba szeret..

M egérkezett a Kívülről átlagosnak látszó mesekönyv, mely a Meseország mindenkié címet kapta. A 91. Ünnepi Könyvhétre időzítve érkezett meg az első, kizárólag magyar szerzők által született LMBTQ-mesekönyv. A könyv klasszikus mesék leszbikus, homoszexuális, és transznemű motívumokkal átírt történetekkel kívánja már az óvodáskorban népszerűsíteni az azonos nemhez való vonzódást.

A mesekönyv megjelenése, a borító rajza alapján lehetne klasszikus mesekönyv is, ráadásul az ismert mesetörténeteket alakítja át. A most általunk kiemelt egyik történet szerint egy boszorkány elrabolja a gyönyörű királylányt, majd a bátor herceg és barátja elindulnak, hogy kiszabadítsák, és egyikük feleségül vegye. Azonban útjuk során ráébrednek „más” énjükre, így egymásba szeretnek. A mese végéhez közeledve megtudhatjuk azt is, hogy a királylány is a saját neméhez vonzódik, és örök boldogságra lel a boszorkány mellett.

„Ennek a mesekönyvnek minden gyerekszobában ott van a helye” – ajánlotta a könyvet Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. Felmerül persze az egyszeri olvasóban a kérdés, ha szinte minden szereplő a saját neméhet vonzódik, akkor mennyiben mindenkié ez a meseország.

Ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők, többek között meleg, leszbikus, transznemű, roma, örökbe fogadott, hallássérült és idős hősökkel találkozhatunk. Kérdés persze, hogy ezen irodalmi eszköz mennyire állja meg a helyét.

Alattomos módszer: a gonosz szereplők heteroszexuálisok

A kötetben szereplő mesék egyik közös vonása még, hogy a gonosz szereplők heteroszexuálisok. Az újraírt mesék ezzel nyilván azt hangsúlyozzák, hogy ez a gonosz szereplő nem képes haladni a korral, illetve az ósdi hagyományok valójában akadályok, amelyek eltorlaszolják az önmegvalósítás és kiteljesedés szabados útját.

A Nyugatról érkező ideológia most kezd megerősödni hazánkban. A gyerekeket és a fiatalokat tudják leginkább elvinni az általuk kívánt irányba. Egy neves neveléskutató szerint a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette: a gyermekeket összezavarják ezek a történetek. Az együttműködési készséget másfajta szereplőkkel, másfajta mesékben is előhívják, itt azonban a nemi identitás gyökereinek összezavarása.

Ez nagyon sokat árthat, hiszen a nemi identitás abban a korban még nem alakult ki. Pont ezért döntse el mindenki saját maga, hogy esténként szeretne-e ebből olvasni a gyermekének.