Álmatlanság, mint korunk megkeserítője

Milyen okai vannak a nyugtalan éjszakáinknak?

Álmatlanság, mint korunk megkeserítője

Az álmatlanság, másnéven insomnia egy rendkívül gyakori probléma, mely megkeseríti a mindennapjainkat, ugyanis ha nincs jelen a minőségi alvás, az kifejezetten károsan hat az egészségünkre és az életminőségünkre. Maga a hosszútávon fennálló alvászavar elég komoly koncentrációs és memóriazavarokat okoz, mely előbb-utóbb munkahelyi problémákhoz, majd ebből fakadóan depresszióhoz vezethet. A statisztikák szerint a nőknél gyakrabban előforduló állapot, melynek többnyire valami pszichés betegség áll a hátterében. Leginkább depresszió, szorongásos zavarok vagy elvonási tünetek( drog, alkohol) okozhatják, melyet hálistennek ma már remekül tudnak kezelni. 

Vannak azonban olyan esetek, mikor nem pszichés zavar okozza, hanem a rajtunk kívül álló okok, mint például a rossz szociális körülmény, alacsony iskolázottság, több műszakban való munkavégzés, de akár a gyermekszülés is.

Elsőkörben mindig meg kell keresni és megpróbálni megszüntetni a kiváltó okokat, majd egy teljes életmódbeli változtatás is javasolt. Ha egyedül nem boldogulunk a hosszútávon fennálló alvászavarunkkal, akkor érdemes szakember segítségét kérni!