Afrodiziákum, a gyönyör előszobája

Az afrodiziákum, azaz vágyfokozó olyan anyag, amely a hiedelmek szerint élénkíti a szexuális vágyat és a nemi aktivitást. A férfiaknál és a nőknél is növelik a libidót ezek a különleges szerek.

Afrodiziákum, a gyönyör előszobája

A természetben sok ilyen gyümölcsöt, fűszert és zöldséget találunk. Az afrodiziákumok rendszeres fogyasztása pozitívan hat a szexuális életre. Korábbi cikkünkben már említettük Afroditét, a szépség és a szerelem görög istennőjét. Róla kapták gyűjtőnevüket az afrodiziákumok is. Sok férfi szívesen fogyaszt ilyen szereket, a szexuális vágy felkeltését és a teljesítményük növelését remélik tőlük. Szívesen kísérleteznek ezekkel a természetes anyagokkal akkor, ha egy új kapcsolatban szeretnék bizonyítani férfiasságukat. Egy régebbi szerelmi viszonyban, amikor az újdonság varázsa kezd fakulni, szintén segítség lehet egy-egy ilyen szer bevetése. Sok olyan afrodiziákum létezik, amiknek nincs tudományos megalapozottsága, ugyanakkor egy részüknél valóban bizonyított, mely összetevőjüknek köszönheti, hogy fogyasztója elismerésre méltó teljesítménnyel szerezzen gyönyört szexuális partnerének. A nőknél is vágyfokozó hatással bírhatnak ezek a szerek. A szexuális vágy sok összetevő eredménye. Szükséges hozzá az idegrendszer, a hormonháztartás és az erek megfelelő működése. A vágyfokozó ételek ezekre a rendszerekre hatnak pozitívan.

A teljesség igénye nélkül megmutatjuk, melyek azok a szerek, amelyeknek csodatevő hatást tulajdonítanak. Cikkünkben nem részletezzük, hogy ezekről a szerekről bizonyított-e, hogy valóban vágyfokozó hatással bírnak, vagy a legendák teszik őket afrodiziákummá.
Vágyfokozó hatásúak lehetnek az alábbi természetes anyagok:
•    gyökerek, növények: mandragóra, ginzeng, szezám, szarvasgomba, spárga leve, a petrezselyem magja, zab, kóladió kivonata, egyes csucsorfélék, kosborfélék, gyömbér, zeller, cékla, tökmag, sáfrány, fokhagyma, édeskömény, szerecsendió, szegfűszeg
•    ételek: osztriga, kaviár, tenger gyümölcsei, tojás - különösen a fürjtojás és az elmaradhatatlan csokoládé
•    keverékek: ördöggyökér, komlófőzet és különféle parfümök
•    állatok és részeik: porrá tört kőrisbogár, szarvasfélék agancsából készült porok és kivonatok, orrszarvúak szarvából készült őrlemény