A zöld tea hatásai

Ki merik-e vajon jelenteni, hogy tényleg egészséges?

A zöld tea hatásai

Összefüggést mutatott ki egy tanulmány a zöld tea fogyasztása és a 2-es típusú diabetes fokozott kockázata között felnőtteknél. A kutatók két 1996-ban végzett tanulmánya csaknem 120 ezer résztvevőjének adatait elemezve jutottak erre a következtetésre. 

A két tanulmány adatait rendszeresen felhasználják a rák és egyéb krónikus betegségek hátterében álló genetikai és más, az életmódból fakadó kockázatok vizsgálatára. Az alanyok egyike sem küzdött diabétesszel a tanulmány kezdetén, és mindannyian részletes információkkal szolgáltak teafogyasztási - típust, mennyiséget érintő - szokásaikról.

Az elmúlt években a zöld tea, mint egészséges és fogyasztó hatással bíró innivaló tett szert hatalmas népszerűségre, miközben a kutatók egymásnak ellentmondó eredményeket publikálnak a fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolatáról.

Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik naponta legalább hatcsészényi zöld teát fogyasztanak, jóval alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, mint azoknál, akik heti egy vagy kevesebb csészével isznak.

Egy 2007-ben megjelent cikk szerint viszont a cukorbetegeknek kevesebb zöld teát kellene fogyasztaniuk, mivel állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a zöld tea nagy mennyiségű fogyasztása növelheti a vércukorszintet a diabéteszes patkányoknál.