A transzszexuálisok élete 1. rész

Mit jelent, ha valaki transzszexuális? Milyen nehézségekkel kell megküzdeniük?

A transzszexuálisok élete 1. rész

A transzszexuálisok élete nagyon nehéz, még ebben a viszonylag elfogadó társadalomban is. Kezdjük az elején. Kik is azok a transzszexuálisok?

Transzszexuális az az ember, aki születésekor a neme alapján férfi, de már akár egészen kicsi korától kezdve érzi, hogy valami nem stimmel. Általában már óvodás korban előfordul, főleg kisfiúknál, hogy sminkelik magukat az anyukájuk festékeivel, magassarkút hordanak otthon, vagy éppen a lányos színeket és fazonokat részesítik előnyben. 

Azt azért nem árt leszögezni, hogy a transzneműség nem egyenlő a homoszexualitással, hiszen teljesen független a szexuális beállítottságtól. Sokáig ezt is mentális problémaként próbálták kezelni, aminek előnye is van. Ha valakinek pszichés gondokat okoz, hogy férfi testben kell élnie női lélekkel, akkor orvoshoz tud fordulni, aki pedig segítséget tud adni, akár hormonkezeléssel, akár nemváltoztató műtéttel. 

A jog ma már lehetővé teszi, hogy ha valaki nőként szeretné élni az életét, ugyanis ha két, független pszichiáter is javasolja a nemváltoztatást, akkor az államnak kötelessége engedélyezni. Innentől kezdve pedig ugyanolyan állampolgári jogokkal bír, mint előtte, tehát akár szabadon házasodhat is. Ezt persze ne egy egyszerű papírmunkaként képzeljük el. Elsőkörben kérelmek tömkelegét kell benyújtani ahhoz, hogy át lehessen írni hivatalosan is az anyakönyvi kivonatot, majd ezzel együtt az összes többi személyes okmányt. 

Több országban a személyi igazolvány és az útlevél készítésekor nemcsak a férfi és a női kategória van, amit meg lehet jelölni is, hanem egy úgynevezett semleges harmadik. Itthon 2018 óta nincs meg ez a támogatás, emiatt van rengeteg bűncselekmény is. A transz embereket nem igazán védi a szociális jog, pont ezért érezhetik magukat kirekesztettnek. Nem egy-két esetről hallani, amikor ők lesznek szexuális, gazdasági vagy fizikai erőszak áldozatai.

Mivel a környezet nem olyan elfogadó, mint amilyennek lennie kellene, ezért sokan munkanélkülivé kényszerülnek, és megélhetésként a prostitúciót választják. Erről bővebben olvashattok a következő cikkben!