A tökéletes esküvői cipő

A menyasszonyok a tökéletes ruha megtalálása után azt a cipőt keresik, amely a legalkalmasabb a nagy napra. A menyasszonyi és a menyecskeruhához is ki kell választani azt a cipőt, amelyben tündökölhet az ifjú ara.

A tökéletes esküvői cipő

Felmerül, hogy milyen legyen a koszorúslányok és az örömanya cipője. Milyen színű, milyen anyagból készül és milyen magas a sarka? Mik a jelenlegi trendek ezen a téren?  
Azok a menyasszonyok, akik egyébként is szívesen viselnek magas sarkú cipőt, általában 8-12 centiméteres sarkú cipőt választanak. A 8-9 cm-es sarok a legkedveltebb, míg a 10-12 centit azok a hölgyek részesítik előnyben, akik hetente többször is viselnek ilyen magasat, vagy a vőlegényükhöz képest sokkal alacsonyabbak. A lapos esküvői cipők közül a legelterjedtebb a balerina fazon, de egyre többen választanak tornacipőt, vagy slip-on fazont, nyáron pedig a saru is hódít. A tökéletes lábbeli kiválasztásánál fontos szempont a kényelem, hiszen vannak olyan hölgyek, akik a törpe sarkat sem viselik el. A magas menyasszonyok gyakran alacsonyabb, maximum 3 cm-es sarkat választanak, illetve azok is, akik ugyanolyan magasak, mint párjuk. Persze egy magas menyasszony is tündökölhet igazán magas sarkú cipőben, ha a vőlegénye is kellően magas.
A koszorúslányok általában a ruha színéhez  választanak cipőt, illetve kiegészítőt, esetleg a dekorációhoz és a csokorhoz. Színben és formában inkább a feltűnő darabokat kedvelik, legtöbbször a balerinától egészen a 12 cm-es sarokmagasságot is szívesen viselik.
A tanúk leginkább a visszafogott darabokat részesítik előnyben, de ez persze nagyrészt a ruhától függ. Egy sötétkék egyszerű ruhához például nagyon jól passzol egy ezüst szandál vagy cipő, de egy alap natúr, púder vagy nude színű, 6-8 cm sarokmagasságú körömcipő a tökéletes választás.
Az örömanya cipő méginkább visszafogott, színben is és sarokmagasságban is.  A téli esküvőket kivéve talán az örömanyánál a legelfogadottabb a fekete színű cipő. Sarokválasztásnál a legkedveltebb a 3-4 cm-s magasság tömb sarokkal, kerek orral és egy minimális dísszel a tetején.
A fiatalabb, bevállalósabb örömanyák inkább a körömcipőket részesítik előnyben, de ez függ természetesen a láb formájától is, hiszen előfordulhat egy bütyök vagy kalapácsujj is. Az örömanyák is általában a ruhához választank cipőt, színben a fekete, sötétkék, pasztell színeket preferálják.

Egyre több menyasszony választ színes cipőket, ugyanakkor a fehér, a púder, a homok, a nude és a cukorkaszínek a mostani trend színei. A piros, királykék és zöld is kedvelt szín, mert ezeket akár már a menyecske ruhájukhoz is felvehetik és ez fontos szempont lehet anyagilag.
A metál színek a színes cipőket is megelőzik, az arany és az ezüst a dobogós. Az ekrü szín is virágkorát éli.
Menyecskecipőnek általában kisebb sarkú darabot választanak a hölgyek, mint az esküvői cipőjük. A váltócipő egy lagzira elengedhetetlen. Ha a textúráját nézzük, inkább a velúr, mint a natúr bőr. Azok a cipők, amelyeknek a lábujj részük is velúr, nagyon jó érzetet adnak. A menyecskecipő is illik a ruha színéhez.
A bőrből készült alkalmi cipő több évig is kitart, ha vigyázunk rá, megfelelően ápoljuk és tároljuk. Igazodik a lábhoz, de első alkalommal több órán át nem szabad viselni, mert a kislábujjat, a sarokrészt és a bütyköt is feltöri, vízhólyagot okozva. A nagy nap előtt érdemes 1 héttel  otthon hozzászoktatni a lábunkat, napi 5 perc séta benne és már tágulni is fog a kényesebb helyeken.
A bokapántos modellek is kedveltek, általában azok választják, akik bizonytalanok a magasabb sarok miatt. Ügyeljünk arra, hogy a pánt a bokaficamtól nem véd meg és legalább 6 cm-es sarokkal mutat csinosan. A vastag bokapánt a vékony, csontos bokájú hölgyeknek mutat jól, erősíti a lábat, a keresztbe sok pántos szandál viszont nyújtja.
Ha rövid a ruha, a leglényegesebb szempont az, hogy milyen az alkalmi cipő állapota. Nem mutat jól, ha egy régi kitaposott modellt választunk. A szín mellett nagyon szeretik a menyasszonyok a díszített cipőt, amit klipsszel is megoldhatnak. Egy nagyobb kő igazán szépen mutat.
A menyasszonyok nagy része olyan cipőt választ, amit később is viselhet, akár farmerral is. A tökéletes darab kiválasztásánál érdemes tehát olyan cipőt választanunk, ami nem csak szép, de kényelmes is és minőségi, tartós anyagból készült.