A szüzesség elvesztésének jelentősége

A tinik életében fontos szerepet játszik a szüzesség elvesztése. De mi ennek az oka? Tényleg olyan nagy dolog, mint a filmekben?

A szüzesség elvesztésének jelentősége

Biztos vannak, akik a cím láttán csak legyintenek, pedig az első szeretkezés és az ártatlanság elvesztése egész szexuális életünkre kihat, akár elismerjük, akár nem. A felgyorsult nemi érés és a mindenhonnan áramló hatások miatt a fiatalok sok esetben már 13 vagy 14 évesen átesnek az első aktuson. Manapság a fiatalok körében ciki, ha valaki szűz, pedig köztudott, hogy a túl korai szex az esetek nagy részében negatív tapasztalatokkal járhat, de a túl későinek lehetnek mellékhatásai.

A szüzesség elvesztésének ideális időpontjáról nagyon megoszlanak a vélemények. Mindenesetre nincs konkrét életkorhoz kötve, és igazából akkor ideális ha már az illető fel van készülve arra, hogy magát és partnerét kellemes és jó élményekhez tudja juttatni. Másképp élik meg a fiúk és a lányok az első közösülést. Mindkét nemet befolyásolja a neveltetésből, oktatásból és önismeretből eredő kétség, hogy meg tudnak e felelni a másik elvárásainak, tudnak e teljesíteni.

A lányok félnek az aktus során fellépő fájdalomtól, esetleg a vérzéstől, attól hogy esetleg nem azt kapják amire számítottak, sőt jellemző a félelem a nem kívánt terhességtől is. Ha a lányok úgy érzik, hogy elsiették az első szeretkezést, előfordulhat,  hogy évekig nem vágynak testi kapcsolatra, vagy csak szolgáltatásként tekintenek rá, ahol nem valósulnak meg a vágyaik és ez a legrosszabb esetben a frigiditáshoz is vezethet.

A fiúk ha rástresszelnek, az korai magömléshez vezethet,vagy esetleg merevedési problémához. A sokáig megőrzött ártatlanság is okozhat problémákat. Gyakran nem merik bevallani, hogy még szüzek, szégyennek tekintik, pedig nem az egyáltalán.

A háttérben ilyenkor nemcsak az áll, hogy valaki nagyon vágyik a szexre, de nincs rá lehetősége, hanem komolyabb okok lehetnek, mint például az önmegvalósítás hiánya vagy a nem tisztázott férfi és női szerepek. Előfordulhat az is, hogy egy korábbi negatív élmény, tapasztalat tart vissza valakit a szextől, vagy vallási meggyőződésből utasítja el a házasság előtti szexet, esetleg csak az „igazira”, a számára minden szempontból ideális partnerre vár. Mindenesetre sem elsietni, sem túl sokáig várni nem túl okos gondolat.