A szexuális higiénia fontossága

A szexuális higiénia elengedhetetlen az együttlétek során. Sokan nem is gondolnák, hogy a teherbeesési esélyeket is nagyban befolyásolja, hogy mindent megteszünk-e annak érdekében, hogy ne kerüljenek szexuális úton sem kórokozók a szervezetünkbe.

A szexuális higiénia fontossága

A fogantatás feltétele, hogy a nő és a férfi „normálisan” működjön, azaz a hormonális háztartásuk rendben legyen. Emellett rendkívül fontos a nemi szervek – így a női hüvely – állapota, higiéniája is. A hüvelyfertőzés gyakran szinte nem is okoz panaszokat, pedig a normál hüvelyflóra felborulásával jár és a teherbeesést is megakadályozhatja. A hüvely baktériumokkal fertőzött flórája és gyulladás esetén az ott lévő kórokozók felszálló fertőzést, gyulladást okozhatnak a partnernél is. Férfiak esetében ez sokáig „néma”, azaz tünetmentes maradhat. A férfi meddőség és az idősebb korra krónikussá váló prosztatagyulladás ezeknek a szinte panaszt sem okozó „pingpong” fertőzéseknek a következménye is lehet. Bár nem eléggé köztudott, az urológia tudománya szerint a szex után a legfontosabb megelőzés – nőknél és férfiaknak egyaránt – a vizelés. Ezzel a nagy sugarú belülről kifelé irányuló „mosással” a felszálló fertőzések kialakulását nagymértékben csökkenteni lehet. Ehhez optimális, ha a vizelés az együttlét után 15-20 percen belül megtörténik. A kórokozók egy része - többek között a húgyhólyaggyulladást okozók között is vannak ilyenek - kifejezetten érzékeny a vegyhatásra. Ha a pH 5 fölé emelkedik, azaz lúgosabb irányba változik, exponenciálisan növekszik egyes kórokozók fertőzőképessége. Húgyhólyaggyulladás esetén az egész kismedence érzékenyebbé válik a gyulladásokra. A szex előtti alapos mosakodás – főleg férfiak esetében – szintén megelőző hatású. A fityma bellemeze alatt elszaporodó baktériumok a nőnél nemcsak hüvelyi gyulladást, de sajnos méhszájseb kialakulását is okozhatják. Fontos tudni, hogy a tisztálkodás során az illat- és színezékanyagokat tartalmazó szappanok, kozmetikumok az arra érzékenyeknél ún. steril gyulladást, túlérzékenységi reakciót indíthatnak el, ami mindig vérbőséggel jár. A túlzott alhasi vérbőség szintén hátráltathatja a teherbeesést, a várandósság megtartását.
Figyelj a tested jelzéseire, és ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz – megváltozott színű, állagú és kellemetlen szagú hüvelyváladék, viszketés, kipirosodás, stb. – feltétlenül fordulj nőgyógyászhoz és a hüvelyflórád helyreállításáig inkább kerüld az együttléteket. A tünetek előfordulhatnak új szexuális partnerrel való kapcsolat, gyakori szex vagy sűrű partnercsere esetén is, de akár egy gyógyfürdőben is elkaphatsz ilyen jellegű fertőzéseket. Vannak olyan készítmények, amelyeket vény nélkül gyógyszertárban, drogériában és webshopokban is megkaphatsz, ezek is segítenek a kórokozók elpusztításában és a hüvelyflóra helyreállításában. Akkor jársz el felelősségteljesen, ha legalább évente egyszer komplex nőgyógyászati kivizsgáláson veszel részt.