A rövidlátás

Tünetei és kezelése

A rövidlátás

Ha a különböző betegségekhez társuló intő jelekre odafigyelünk, könnyebben megérthetjük a lelkünk mélyén rejlő, sokszor elnyomott problémákat, és máris sokkal könnyebb a gyógyulás útjára lépnünk. Ha azonban betegségeinket csak tünetileg kezeljük, elnyomjuk gyógyszerekkel, újra előtör majd.


Fogalmazzunk óvatosan! A lelki tényezőknek szerepe lehet a betegségek lefolyásában. A  gyógyulás a saját tudatunkban van, vagy lehet. Az önmegismerés, elfogadás, és lelkünk békéje, egyensúlya, és harmóniája vezet a tökéletes egészséghez az orvoslást és az ezotériát ötvözők hite szerint.
Ha ezt a felfogást magunkévá tesszük, akkor azt kell mondanunk: a távollátás bizony azt jelzi, hogy nem akarod észrevenni az evidens dolgokat, elzárkózol attól, ami az orrod előtt van.

Amikor megszületünk, a szemgolyónk természetesen kisebb, ezért mindegyikünk körülbelül 2,5 dioptriás távollátással jött a világra, de ez az idő teltével, egyszerűen a szemgolyó növekedése miatt fokozatosan csökken. Tehát ezt a rendellenességet valóban kinőjjük. Fiatal korban a lencse még rugalmas, így a szem megfelelő alkalmazkodással egy ideig korrigálni tudja a távollátást, ám később mindenképp szükség van látáskorrekcióra.

Különös, hogy a magyar  lakosság fele igazoltan vagy rejtetten, de távollátó marad.
Negyven- és ötvenéves kor között szinte mindenki „öregszemű” lesz. Hiszen a szemlencse veszít rugalmasságából, és már nem alkalmazkodik megfelelően. Az időskori távollátás tünete lehet a szemfáradtság, a fejfájás, illetve a homályos közellátás. Sok beteg akkor észleli az első tüneteket, amikor el kell tartania magától a könyvet, hogy el tudja olvasni az apró betűs részeket. A szemész olvasó szemüveget írhat fel a látás korrigálására.