A polgári szertartás

Esküvőtökre készültök és szeretnétek mindent tudni a polgári szertartásról? A magyar törvények kizárólag az anyakönyvvezető előtt kimondott igent, azaz a polgári házasságkötést ismerik el.

A polgári szertartás

Ha elhatároztátok, hogy össze akartok házasodni, először is az anyakönyvvezetőt kell felkeresnetek. A házasságkötést megelőző eljárásnak, a bejelentésnek az a célja, hogy az anyakönyvvezető a házasulandók nyilatkozatainak segítségével megállapítsa, hogy a tervezett házasságkötésnek nincs törvényes akadálya és megvannak a törvényes előfeltételei. Nézzük, milyen részei vannak a polgári szertartásnak.

A polgári szertartás részei:
1.    rész: Bevonulás
2.    rész: Művészeti rész
3.    rész: Anyakönyvvezető hivatalos beszéde
4.    rész: Gyertyagyújtás, gyűrűhúzás, aláírás
5.    rész: Szülőköszöntő
6.    rész: Művészeti rész
7.    rész: Anyakönyvvezető köszöntő beszéde
8.    rész: Pezsgőzés, gratuláció
 
A szertartás aláfestő zenéjét ízlésetek szerint megválaszthatjátok. Természetesen kérhetitek az esküvőszervező segítségét a megfelelő zene kiválasztásában. Fontos, hogy a zene harmonizáljon az esküvő stílusával és a helyszín hangulatával is. Az anyakönyvvezető a hivatalos formaságok elintézése után meg fog kérdezni titeket, hogy milyen zenét, milyen műsort szeretnétek. Változó, hogy a házasságkötőteremnek a szervezésében tudunk-e igénybe venni élő, verses-zenés esküvői műsort vagy csak a magnóról, CD-ről szóló zenék lejátszását tudják biztosítani számunkra. Általában hosszabb és színesebb a polgári esküvő, ha az ifjú pár csak polgári esküvőt tervez. A törvényesen előírt részeken túl a polgári esküvőnek vannak hagyományosnak tekinthető mozzanatai, azonban ezek nem kötelezőek, tehát ti választjátok meg, hogy melyik legyen része a szertartásnak.

A szertartás alatt szóló zene:
1.    Bevonuló zene: a bevonulás alatt szól
2.    Középzene: a gyertyagyújtás, gyűrűhúzás, aláírás és a szülőköszöntés alatt szól (általában halkan szól, 5-6 percesnek kell lennie, lehetőleg szöveg nélkül)
3.    Záró zene: a pezsgőzés és a gratuláció alatt szól
Az esküvő aláfestő zenéje hol hangosabban szól, hol pedig halkabban, amivel emeli a szertartás meghittségét.
Várakozó zene:
A vendégek szórakoztatására szól a várakozó zene a házasságkötő teremben, amíg arra várnak, hogy bevonuljatok.  
Bevonulás, vers:
A bevonulás az általatok előzőleg kiválasztott bevonuló zenére történik. Ha elfoglaltátok a helyeteket az anyakönyvvezető asztalával szemben, meghallgathatjátok az általatok választott verset.
Aláírás:
Az anyakönyvvezető által elmondott hivatalos rész következik, amikor kimondjátok a várva várt "igen"-t. A házasságotokat az aláírásotokkal hitelesítitek, mely idő alatt az "aláíró zene" szól.
Gyűrű:
Az aláírás megtörténte után az egybetartozás jelképének, a gyűrűnek a felhúzása következik.
Szülők köszöntése:
Ebben a részben az anyakönyvvezető beszél a szeretetről, az egymáshoz való tartozásról, az adódó problémákról és azok megoldásáról. Szól a szülői szeretetről, melyben eddig is részetek volt és ezután is így lesz. Ennél a résznél lehetőséget kaptok arra, hogy szüleiteket egy-egy szál, vagy virággal köszöntsétek, vagy szavalók tolmácsolásával fejezzétek ki hálátokat.
Pezsgő, gratuláció:
Az anyakönyvvezető átnyújtja a házassági anyakönyvi kivonatot és ha szeretnétek, pezsgős koccintással zárulhat a ceremónia. Végül elhagyjátok a termet az általatok választott "kivonuló zenére".