A pirográfia művészete

Mi is az a pirográfia? Milyen eszközök szükségesek hozzá?

A pirográfia művészete

A pirográf egy tollhoz hasonlítható eszköz, aminek a fejrésze igen magas hőmérsékleten (kb. 580 °C) tud felmelegedni, ennek segítségével különböző figurákat, motívumokat, betűket lehet fába, bőrbe, viaszba, vagy parafába égetni. Ezeknek az eszközöknek is vannak különféle típusai, íme a legismertebbek:

Gázzal működő pirográf: Nagy előnye, hogy bárhol használható, könnyű, nincs vezeték, ami a kéz útjában lehet, illetve szabályozható a hőmérséklet. Hátránya, hogy kevesebb ideig bírja, és zavaró lehet a gázszag.

Elektromos árammal működő pirográf: Az elektromos készülékek 3 részre szedhetőek. Egyszerű, állítható hőmérsékletű és a már komolyabb alkotásokhoz való drótos. Az egyszerű pirográf egy tartóállványból, a készülékből, és pár cserélhető fejből áll. Csak bedugjuk a konnektorba, a fej pár perc alatt felmelegszik, és már kezdhetjük is a munkát.

Ezek a készülékek 5-10.000 Ft között mozognak, időszakosan multi üzletekben is elő szokott előfordulni, de szinte minden kézműves boltban beszerezhető. A fejek egy egyszerű fogó segítségével cserélhetőek, érdemes kipróbálni, hogy melyikkel milyen vonalat lehet húzni, milyen mintát lehet vele égetni.

Egy picivel komolyabb szerkezet, amikor már a készüléken a hőmérsékletet is szabályozni tudjuk, így az árnyékolási munkákat egyszerűbben el lehet végezni.

A legdurvább pirogravírozó eszköz, szabályozható forrasztó állomás és pirográf forrasztópákaként szerepel az interneten. A fejek itt különböző vastagságú, és különbözőképpen meghajlított drótok. A pirogravírozás mesterei, akik profi szinten űzik ezt a szakmát, és fényképszerű képeket készítenek, ők bizony ilyen gépeket használnak.

Hogyan használjuk a pirográf készüléket?

Először is tervezzük meg, hogy mit szeretnénk elkészíteni. Ha már az eszközünket beszereztük, már csak alapanyagokra van szükségünk.

Az alapanyagok: a táblácska, papírra kinyomtatva amit rá szeretnénk gravírozni, ceruza, radír, csiszolópapír, cellux, indigó (fekete), (esetleg lakk)

A menete sem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik: először is érdemes számítógépen tervezzük meg a táblát és nyomtassuk ki, majd a képet vágjuk számunkra megfelelő méretűre. A fa alapanyagunkat csiszoljuk meg, ragasszuk rá a kiválasztott képet, majd indigó segítségével rajzoljuk át. A géppel ezután égessük rá a mintát, majd radírozzuk le a felesleges vonalakat. Ha ezzel elkészültünk, már csak le kell lakkozni a művet, hogy fényes és tartós legyen a végeredmény.

A pirográfot elég sok dologra tudjuk használni, hiszen az ajándékoknak és az ötleteknek végtelen kombinációja van. Fontos megjegyezni azonban, hogy fa és fa között különbség van.  Egy vágódeszkát például sokkal nehezebb gravírozni, mint mondjuk egy fadobozkát. Ha nincs hőmérséklet szabályozó az eszközünkön, akkor érdemes mondjuk egy billenő kapcsolós elosztóba dugni a készüléket. A kapcsoló ki-be kapcsolása segíthet, hogy alacsonyabb hőmérsékleten dolgozzunk.