A nyitott házasság előnyei és hátrányai

Vajon hányan vállalják be ezt az életformát?

A nyitott házasság előnyei és hátrányai

Mostanában már egyre jobban eltérünk a hagyományoktól, és próbáljuk minden áron megmenteni veszélyben lévő házasságunkat. A párterápiák elavultak, és a megromlott házasságban élőknek két választása van: a válás vagy a nyitott házasság. Sőt, vannak, akik már a kezdetektől így élnek együtt. A nyitott házasság fogalma napjainkban már közismertté vált. A lényege annyi, hogy a felek közösen és nyíltan megegyeznek, hogy nem csak egymással létesíthetnek szexuális kapcsolatot, hanem bárkivel, akivel akarnak.

A végén azonban mindig visszatérnek házastársukhoz, vele élnek, őt szeretik csak igazán, és a családi élet a megszokott módon működik. Összességében tehát szabaddá, normálissá és elfogadhatóvá, sőt természetessé teszik a félrelépést. Kevesen hisznek már az örök szerelemben, és az életük végéig tartó hűségben. A napjainkban tartó szexuális forradalom, és az internet hatására kitáruló szabadság és lehetőségek pedig még jobban felerősítették ezt a gondolatot.

Egyre gyakoribbak a megcsalások, és a titkos szeretők, melyek miatt rengeteg kapcsolat megy tönkre. A nők pedig egyre többször azon a véleményen vannak, hogy a férfiak természetüktől fogva nem monogámok. A házasságok pedig sokszor az idő múlásával kihűlnek, a felek elhidegülnek, a szenvedély pedig eltűnik. A nyitott házasság egyesek szerint mindezekre a problémákra megoldást jelenthet. Nem sokan képesek ugyanis elviselni, hogy kedvesüknek rajtuk kívül is van egy, esetleg több szexpartnere. Ehhez az életformához ezért rengeteg tolerancia, és kölcsönös szeretet szükséges. Ezek a párok általában már barátként tekintenek egymásra, szexuális vágyaikat viszont leginkább mással élik meg.

Vannak olyanok is, akik állítják, a szerelem ugyanúgy megmaradt köztük, és szexuális életüket is sikerült feldobni néhány szerető tartásával. Nem könnyű azonban így élni. Sem nekünk, sem a férfiaknak. Valamelyik fél részéről ugyanis szinte biztosan felüti a fejét a féltékenység, és itt máris borul minden szabály a szeretettel és a barátsággal együtt. A házasságok ilyenkor ugyanúgy összeomlanak, ahogy a felek is. Az is megeshet, hogy egyikük többet kezd érezni szeretője iránt, és ezért döntenek a válás mellett. Veszélyes játék ez, de aki belemegy, az vállalja ezt az összes buktatójával együtt. Az biztos, hogy nem minden párnak való ez. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy vállalja-e a nyitott házasságot.

Át kell gondolnunk, hogy tényleg nincs-e más megoldás arra, hogy rendbe hozzuk a szerelmet és a kapcsolatot. Ha kell, járjunk terapeutához, éljünk egy kicsit külön, de ne vessük be rögtön a büntetlen megcsalás ötletét. Ismernünk kell magunkat, és párunkat is ahhoz, hogy tudjuk, képesek leszünk-e erre. És néha ez sem elég, hiszen a megcsalás olyan reakciókat is kiválthat belőlünk, amire nem is gondolnánk – még akkor is, ha mi engedtük meg a kedvesnek. Ha mindezeket megfontolva is úgy döntünk, hogy a nyitott házasság a legjobb döntés, akkor viszont ne törődjünk a külső hozzászólókkal, hanem tegyük azt, ami minket és párunkat boldoggá tesz. De azért nem mindenkinek való ez az életforma.