A női jogokat ünnepli a Dior legújabb kollekciója

A hetvenes évek lázadó női ikonjait ünnepelte a Dior bemutatója a párizsi divathéten egy nappal azután, hogy a mozigyáros mogult, Harvey Weinsteint bűnösnek mondta ki egy amerikai bíróság szexuális erőszak vádjában.

A női jogokat ünnepli a Dior legújabb kollekciója

A divatház művészeti igazgatóját, Maria Grazia Chiurit tinédzser korában írt naplójának részletei és az akkor készült fotók inspirálták a legújabb, őszi-téli kollekció megálmodásakor.
"A női szabadság visszaszerzése, a nők jogait éltető mozgalmak különleges atmoszférát adtak annak kornak, a hetvenes éveknek, amikor elkezdett körvonalazódni, hogy egy nőnek nem csak és kizárólag az a sorsa, hogy anya legyen, hanem az is, hogy megélhesse személyiségének sokoldalúságát" - mondta. Maria Grazia Chiuri az első nő a legendás francia divatház élén. Amióta 2016-ban átvette a cég művészeti irányítását, kreációi egy szofisztikált, értékvezérelt, vizuális stílusra helyezik a hangsúlyt. Divatbemutatóin sok esetben hallhatnak a résztvevők hasonló félreérthetetlen nőjogi kinyilatkoztatásokat. Modelljei gyakran olyan neon-feliratok közt vonulnak a kifutón, mint például "beleegyezés", a nők szerelme olyan munka, amelyért nem jár pénz", "ha a nők sztrájkolnának, megállna a világ", illetve "a patriarchátus egyenlő a széndioxiddal".  Andie MacDowell színésznő szerint rendkívül fontos időszak ez a mostani, mert az emberek végre kiállnak a nőkért. "A férfiak kezdik felismerni, hogy a nők nem hajlandók többé az elnyomotti szerepkörbe visszaszorulni. Ez az egész egy csodálatos mozgalom, és mi most valóban megszerezhetjük az egyenlőséget, amire vágytunk" - hangsúlyozta. Sigourney Weaver színésznő pedig a következőket mondta: "Rendkívül megindító volt ez az egész show, különösen annak fényében, ami az elmúlt időszakban történt. A nők végre készek arra, hogy lépjenek". 
Christian Dior divattervező 1905-ben született Granville-ben (Normandia, Franciaország), egy mosószerekkel foglalkozó nagyiparos családjában. Egy anekdota szerint kamaszkorában egy tenyérjós azt jövendölte számára, hogy „Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni.” Dior 1945-ben hozta létre saját divatházát. 1957-ben elhunyt, divatháza azonban halála után is tovább gyarapodott, a márka híre legendás. Jelenleg az LVMH csoport birtokolja. Mint más haute-couture-divatházaknál, a Diornál is a forgalom nagy részét a kiegészítők jelentik: parfümök, szemüvegek, bőráruk. A számos nagy sikerű illat egyike a női „Eau Sauvage“ (1966), mely mára férfiváltozatban is létezik, épp úgy, mint a „Fahrenheit“ és a „Dune“. Híres női márkái: „Miss Dior“, „Dolce Vita“, „Poison“, „Dioressence“, „Diorella“ és „Diorissimo“. A divatház ruháit számos híresség viselte és viseli, mint Evita Perón,  Jacqueline Kennedy Onassis, ill. Nicolas Sarkozy.