A megváltozott munkaképességűek elhelyezkedésének bonyodalmai

Mivel jár ez együtt?

A megváltozott munkaképességűek elhelyezkedésének bonyodalmai

 

A mai világban sajnos nem szabad betegnek lennünk. A munkáltatók, érthető anyagi okokból kifolyólag maximálisan teljesítményorientáltak. Gondolom imádjuk mindannyian azt az ominózus mondatot, hogy ha nem vállalod, el lehet menni. Jön másik száz ember a helyedre. Pedig a valóságban ez egyáltalán nem így van.

Érdekességképpen vegyünk górcső alá egy gyárat, vagy termelő vállalatot. Jobbik esetben nem csak egészséges embereket foglalkoztatnak, hanem megváltozott munkaképességűeket is. Ilyenkor az állam kemény forintokkal támogatja a céget, mert az a cél, hogy azok is dolgozhassanak. Egy ilyen helyen normát állapítanak meg, amit mindenkitől ugyanúgy elvárnak. De az aki nem egészséges, közel sem biztos hogy tudja -e azt hozni, és ha nem akkor fennáll a lehetősége, hogy gyorsan el is búcsúznak tőle.

Viszont nem is mindenki tudja bevállalni azt hogy eljár dolgozni. Na akkor azt gondolhatjuk, hogy azoknak csodálatos lehetőség a távmunka intézménye. A legtöbb távmunkást foglalkozó cég call centeres munkát tud biztosítani. Jobbik esetben itt tudnak a látássérültek is, és a kerekesszékkel rendelkezők is dolgozni. Ezek a cégek aztán tisztelet a kivételnek, (már ha van) maximálisan sikerorientáltak. Aki nem tud elegendő teljesítményt felmutatni, gyorsan lapátra kerül. De ezeknél a cégeknél azok akik értelmesebbek és rendelkeznek érzelmi intelligenciával, megértéssel, nem tudnak elég sikeresek lenni. Végeredmény, volt munka, nincs munka.

Ráadásul, az ilyen helyeken nem biztos hogy bekérik a hivatalos papírokat, esetleg napi bejelentéssel foglalkoztatnak, és papír sincs róla. Ugyan minek. A jutalék rendszert meglobogtatják, de szerződésbe nem rögzítik. Végeredmény, hogy örüljön az ember, ha egyáltalán a fizetését is megkapja. A jutalék meg köddé válik. Szóval ilyen helyeken előnyt élvez az akinek nehezére esik gondolkodni. A dolognak a másik oldala, hogy aki kikerül a munka világából, nehezen talál másikat.

És a rehabilitációs járadék és a rokkantsági ellátás a megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz sok. Számlát kell fizetni, gyógyszerre kell költeni, és esetleg valamit enni is kellene. Azok, akik ezekről döntenek megérdemelnék, hogy 2 hónapon keresztül csak ennyi pénzből éljenek meg, és ne álljon rendelkezésükre se megtöltött éléskamra, se más anyagi forrás.