A megapixelek bűvöletében

Mit is jelent a megapixel?

A megapixelek bűvöletében

Amióta nagyjából húsz éve kijöttek az első digitális fényképezőgépek, azóta gyakorlatilag folyamatosan megy a versengés a gyártók közt a megapixelek terén. Emlékszem, akkoriban az volt a legmenőbb, akinek minél több megapixeles fényképezőgépe volt. És azóta hiába telt el annyi év, gyakorlatilag ugyanezt láthatjuk, csak most már a mobiltelefonok fényképezője terén, elég csak a Xiaomi legújabb, 108 megapixeles kamerájára gondolni.

Mielőtt tovább mennénk, érdemes kitérni arra, hogy valójában mit is jelent ez a bűvös megapixel szó. Nos nem mást, mint a képek felbontását, azaz hogy hányszor hány képpontból állnak, semmi mást. Azaz hiába tud egy fényképezőgép vagy telefon óriási felbontású képeket készíteni, ha azok a képek zajosak, rossz a mélységélesség, nem színhelyesek és így tovább. Ugyanez a helyzet a HD/Full HD/4K terén is, ezek a készülő videók felbontását jelzik, szintén képpontokban mérve. Egy videó, attól mondjuk, hogy 4K-ban készült még nem biztos hogy jó is lesz, lehet szaggatni fog, életlen lesz, fakó színekkel, de legalább mindezt jó nagy méretben teszi majd.

Sokkal fontosabb, hogy a leendő mobilunkkal akár rosszabb fényviszonyok közt is tudjunk szép képeket/videókat készíteni pl. egy esti buliról mondjuk HD-ben és 2 megapixelben, mint hogy ugyanezt élvezhetetlen minőségben, de minél nagyobb felbontásban.

Az újabb okostelefonokon pont ezért láthatunk 2-3, sőt akár 4 kamerát is, mert így nőhet a mélységélesség és sokkalta szebb képeket lőhetünk. Valamint arra is érdemes figyelni, hogy lehetőleg állítható legyen a záridő (a másodperc törtrészében szokták megadni, pl 1/100 sec), a blende, vagy rekeszérték („f” értékben adják meg) esetleg az érzékenység (ISO) is.

Videók esetében pedig célszerű olyan készüléket keresni, amelyek minél nagyobb fps (frame per sec, azaz képkocka per másodperc) értéket tudnak, mivel így jó kis lassított videókat lehet összehozni, 240 fps esetén pl. nyolcszoros lassítás lehetséges anélkül, hogy beszaggatna.