A meddőség okai

Tényleg csak lelki tünetei vannak a gyermektelenségnek?

A  meddőség okai

A női meddőség leggyakoribb okai között a petevezető károsodása vagy elzáródása, az endometriózis, a peteérés rendellenességei, a prolaktin szint emelkedése, a PCOS kialakulása, a korai menopauza, és a kismedencei összenövések szerepelnek.

A női meddőség egyik nagy csoportját a hormonális problémák jelentik. Ezekben közös, hogy a peteérés nem következik be, így a megtermékenyülés sem lehetséges. 

A peteérés rendellenességei: A női meddőség hátterében, a peteérés rendellenessége is állhat. Az agy ovulációt szabályozó területének rendellenes működése, alacsony hormon (LH) és az FSH stimuláló hormon szintet eredményezhet. Már a hormonális rendszer nagyon kisfokú megbetegedése is befolyásolhatja az ovulációt. A hormonális rendszer rendellenes működést okozhatja sérülés, daganatos megbetegedés, túlzott testedzés illetve éhezés is.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS): A policisztás ovárium szindrómában szervezete túl sok androgén hormont termel, befolyásolva az ovulációt. Ebben a betegségben a petefészkekben apró kis ciszták szaporodnak fel, valódi peteérés azonban nem történik. A peteérés elmaradása mellett sok esetben a cukoranyagcsere zavara is fennáll, a betegek nemegyszer túlsúlyosak és megfigyelhető a férfias típusú szőrzet is. A betegség hormonkezeléssel vagy sebészi úton is kezelhető. A mai napok tapasztalatai azok, hogy külső jelek nélkül is található sok cisztás petefészek. Ezek kialakulásáról még a tudomány nem tudott magyarázatot adni. Ezek nem valódi PCOS szindrómák, és biztosnak látszik, hogy a stressznek  fontos szerepe van a kialakulásában. 

Korai menopauza: Korai menopauzáról beszélünk akkor, ha 35 éves kor előtt elmarad a menstruáció és megszűnik a peteérés. Bár a háttérben álló okot gyakran nem ismerik, bizonyos kórképeket kapcsolatba hoztak már a korai menopauzával, ide értve a különböző immunbetegségeket, sugár- vagy kemoterápiás kezelést, és a dohányzást is.