A magnézium hiány kialakulása és pótlása

Honnan tudjuk, hogy magnéziumhiányban szenvedünk?

A magnézium hiány kialakulása és pótlása

A magnézium a második legfontosabb nyomelem a szervezetünkben a kálcium mellett, amely segíti a csontok és az idegrendszer felépítésében. Képes a sejtek áteresztőképességének szabályozására és a szívritmuszavar kialakulásának csökkentésére is. 

A magnéziumhiányos állapotnak rengeteg oka lehet, köztük a nem megfelelő táplálkozás, a bélbetegségek, de az alkoholizmus is. A szervezetünk magnézium igénye jelentősen megnő terhesség, valamint fokozott fizikai igénybevétel során, ilyenkor gondoskodnunk kell a többlet pótlásáról.

Pótolhatjuk különféle magnézium tartalmú étrendkiegészítőkkel, de a természetben is megtalálhatóak például a zöld növényekben ( spenót, sóska) , a magvakban, a dióban, a mandulában, a kakaóban, de a zöldségekben is.

A magnéziumhiányos állapot tünetei: a gyengeség, a szédülés, az izomgörcsök, a szívritmuszavarok, de az ingerlékenység is.

Ha erre az állapotra gyanakszunk, kérjük ki a házi orvosunk véleményét, aki nagyvalószínűséggel kérni fog egy általános labort, ahol vérvétel segítségével kimutathatóak az összes nyomelemek és vitaminok mennyiségei.