A legnépszerűbb esküvői babonák

Ti ismeritek ezeket?

A legnépszerűbb esküvői babonák

Sokan csak kapkodják a fejüket, amikor egy esküvő közepén éppen azt látják, hogy elrabolják a menyasszonyt, holott csak egy régi babona, amit nem ismernek. Ezeket a régi hagyományokat elevenítjük most fel egy kicsit!

1. Esküvői tanú: ez általában a vőlegény legjobb barátja, aki segít neki kikérni a menyasszonyt a szüleitől, valamint az ara védelméről is gondoskodik.

2. Menyasszonyi ruha: a hagyományos menyasszonyi ruha fehér, ami a tisztaságot és a szűziességet jelképezi. Az esküvő előtt a vőlegénynek nem szabad meglátnia a ruhát, különben balszerencsét hoz a frigyre.

3. Esküvői harisnyakötő: a házasságkötést szimbolizálja, ugyanúgy mint a menyasszonyi csokor, csak ebben az esetben ezt a férfinek kell eldobni az agglegényeknek.

4. Fátyol: még a rómaiaktól vettük át ezt a babonát, hiszen a menyasszonyok azért hordtak fátylat, hogy elűzzék az ártó szellemeket. Ezt a ruhadarabot csak az ara viselheti, máskülönben ha más is felveszi, az fogja majd elcsavarni a férjet a feleségétől. 

5. Konzervdobozok az autón: Szintén a gonosz szellemeket hivatott elűzni az esküvői kocsira függesztett, minél hangosabban kolompoló dobozok.

6. Első tánc: a nyitótánc még a formális bálokból maradt ránk, ahol a vendégek vezették le a nyitótáncot. A menyasszony és a vőlegény első lépteit a házasság első útjának tekintik.

7. Koszorúslányok: ma már segítőnek kéri fel a koszorúslányokat a menyasszony, régebben viszont pontosan 10 lány kellett ahhoz, hogy elűzzék az ártó lelkeket, és vigyázzanak rá az oltár felé vezető úton.

8. Menyasszonyi cipő: a lábbelit elcsenni nemcsak mulatságos, hanem jó pénzgyűjtési lehetőség is, hiszen az esküvői tanúk árverésre kínálják fel. A vőlegény csak akkor kaphatja meg a cipellőt a pénzzel, ha abból iszik pezsgőt.

9. Küszöbön átemelés: Az első, házastársként belépő pár férfi tagja átemeli az újdonsült feleségét a küszöbön, ezzel kizárva a szellemeket.