A klimax tünetei

Mivel jár együtt és mi is ez pontosan?

A klimax tünetei

Mit kell tudnunk a női változókorról, azaz a klimaxról? Ez egy összetett lelki és fizikai tünetegyüttes. Általában 45 és 60 éves kor között jelentkezik, tartama néhány év és tíz év közé tehető. A menopauza azt az időpontot jelöli, amikor a rendszeres menstruáció elmúlik, és a petefészek tüszőhormon termelése megszűnik. Korai menopauzáról pedig akkor beszélünk, ha a menstruáció 40 éves kor előtt megszűnik.

A változókor tüneteit a következő jelek mutatják: hőhullám, hangulatingadozás, éjszakai izzadás, alvászavar, hajhullás, csökkenő nemi vágy, gyakori vizelési inger, hüvelyszárazság, csontritkulás, szívbetegségek kialakulásának kockázata. A hőhullámokkal való megbirkózásban sokat segít, ha odafigyelünk az egészséges testsúly megőrzésére, rendszeres testmozgást végzünk, kerüljük a dohányzást, az alkohol-, koffein- és fűszeres élelmiszerek fogyasztását, kerüljük a stresszt, valamint könnyű anyagból készült, réteges ruházatot viselünk.

A hormontermelésben beálló változás a hangulatunkra is befolyással van a menopauza idején. Néhányunk ingerlékenységről, depresszióról és hangulatingadozásokról számol be, melyek rövid időn belül gyakran a szélsőséges magaslatoktól a súlyos mélypontig terjedhetnek.

Amennyiben a menopauza tünetei megnehezítik a mindennapi életünket és jelentős alvászavarral, fáradtsággal, depresszióval vagy szorongással, vagy szexuális zavarral járnak, mielőbb beszéljünk orvosunkkal! Ugyanez igaz arra az esetre, ha szexuális együttlét után vérzést tapasztalunk, vagy ha a vérzés egy év kihagyás után újra jelentkezik! Manapság a tüneteink enyhítésére gyógynövényből készült készítményeket is beszerezhetünk, hogy élvezni tudjuk az élet szépségét.