A kerámiázás fortélyai

Az egyik legősibb művészet rejtélyei

A kerámiázás fortélyai

A kerámiázás elsajátításával egyedi és különleges tárgyak kerülhetnek a lakásunkba, amelyek tükrözik a kreativitásunkat. A fazekasság égetett agyagból használati tárgyak, elsősorban edények előállításával foglalkozó mesterség. A fazekasmestert tájnyelven gerencsérnek vagy gölöncsérnek is nevezik. A fazekasság az iparművészet egyik, talán a legősibb válfaja, egy komplex folyamat, amely minden szakaszában odafigyelést, koncentrációt igényel.

Első lépés a nyersanyag kitermelése, előkészítése, majd jöhet az edényformálás- és díszítés, ezután pedig a kiégetés. Legfontosabb az anyag ismerete, amivel dolgozunk, mi mennyire formálható, hogyan díszíthető, földfestékekkel, színtestekkel, mázakkal. Az edényeket, egyéb használati tárgyakat kiszárítják, majd kiégetik. Az égetés mindig az adott anyagnak megfelelő hőfokon történik. A legfontosabb feltétel, hogy az égetési hőmérsékletet nagyon lassan érje el a kemence, nem ritka, hogy ehhez 6-8 órát is várni kell.

A lehűlésnek is minél több időt kell hagyni, hogy a kiégetett tárgyak feszültségmentesek legyenek. A kemencébe helyezett tárgyak a kemencével együtt hűlnek a környezeti hőmérsékletre. Otthon, hobbiként igencsak körülményes hozzálátni ehhez az alkotási formához, hiszen sok mindent be kell szerezni a munkához. Kisebb használati tárgyakat, bögréket, tálakat otthon is lehet készíteni, a különböző kézműves, fazekas szakkörök során elsajátíthatók a fortélyok. A díszítés lehet mechanikus vagy akár színezett is.

A legősibb díszítési eljárás, amit már az őskorból fennmaradt cserépedényeken is megtalálhatunk, a karcolt, vésett motívumok megjelenése. Ezeket a még nedves anyagú edény falába karcolták, akár egy kis faág segítségével. Az edény szárítása után is van lehetőség mechanikus díszítésre. Az ún. kavicsolás, esetében a még nyers, de már száradt edényt folyami kavics sima felületével megdörzsölve a nyers cserépen sima felület jön létre. Ez az égetés után fényessé válik, ami elüt a környezet homogén matt felületétől. Ezt az eljárást alkalmazzák a fekete kerámiák esetében is.