A járvány miatt tényleg magasabb a válások száma?

A statisztikák ezt mutatják. De vajon mi állhat a háttérben?

A járvány miatt tényleg magasabb a válások száma?

A gazdasági nehézségek, a beteg családtagok ápolása, a gyerekek félelmeinek kezelése, valamint az online oktatás, a megváltozott munkakörülmények, vagy éppen az elvesztett állások mellé még jön az elszigetelődés a barátoktól, családtagoktól. Mindez a stressz komoly terhet mér mindenkire. Ha ilyenkor még össze is vagyunk zárva valakivel, aki pontosan ugyanilyen stresszes, az kihívás elé állíthat egy egyébként jól működő kapcsolatot is, vagy felszínre hozhatja az esetleges problémákat. A bizonytalanság pedig csak még rosszabbá tesz mindent. Nem tudjuk, meddig tart a járvány, meddig kell kitartanunk, így sokan végzetesnek érzik a negatív irányba változott állapotot.

Nagy a teher a párokon, és sokak számára ez már elviselhetetlen. Az USA-ban a statisztikák szerint megdöbbentő arányban emelkedett a válások száma. 2020 nyarán 30%-kal többen adták be a válópert, mint ugyanebben az időszakban tavaly. Az adatok szerint a hatás gyors volt: csak három hete voltak az emberek karanténban, amikor már érezni lehetett a válóperes keresetek emelkedését.

A nyárnak ugyan vége, a járványnak és a válásoknak azonban koránt sem. Ha kellő időt töltöttek a másiktól távol eddig, akkor képesek voltak egy stabil, működőképes kapcsolat fenntartására. A munkaidő, a társadalmi tevékenységek, a családi kötelezettségek és a gyerekek nevelése között a házaspárok mindennapjai anélkül telhettek, hogy huzamosabb időt kellett volna egymás társaságában tölteniük.

Sok boldogtalan párnak elegendő zavaró tényezője volt ahhoz, hogy elterelje a figyelmüket a házasságuk tényeges állapotáról. Az otthon maradás és a társadalmi elszigeteltségre vonatkozó ajánlások megváltoztatták ezt. Hirtelen a párok nem hagyhatták figyelmen kívül a kapcsolatukat.