A hangterápia jótékony hatásai

Hogyan hatnak ránk a hangok?

A hangterápia jótékony hatásai

A hangterápia jótékony hatásait már az ősi kultúrákban is fellelhetjük, ugyanis a rezgésterápia az egyik legrégibb meditációs forma. Gondoljunk csak bele, már a mantrák és kántálások szinte minden szertartáson jelen voltak, hiszen akkor már érezték, hogy lelkük nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb.

A mai világban is valamilyen szinten mantrázunk tudatalatt is, hétköznapi példával élve: zenét hallgatunk, ha idegesek vagyunk és nyugtató hatást fejt ki ránk. Nem ritka az is, hogy apróbb dallamokat dúdolunk, mely a saját lelkünk kreációja, ezeket nevezzük az ezotériában gyógyító hangoknak, ugyanis testünk ezeket azért fejleszti ki saját magának, hogy megnyugtasson, jó kedvre derítsen és felemeljenek.

A tudomány még a mai napig sem ismeri el, de lássuk csak be: aki felkeres egy pszichológust, elsőként a minél több nyugtató zenét fogja javasolni.

De nézzük, mi rejtőzik a rezgésterápiában mélyebben: a hang, mint rezgésforma rengeteg biológiai folyamatokat képes feljavítani, képes a pszichés állapot meghelyrehozására. Tonizálásnak nevezük azt a folyamatot, amikor az adott csakrához tartozó hangot hosszan kitartjuk, így növelve annak energiaszintjét.

Csakra hangok:

Első csakra: C

Második csakra: D

Harmadik csakra: E

Negyedik csakra: F

Ötödik csakra: G

Hatodik csakra: A

Hetedik csakra hangjai: H, B