A futócipőnk edzés tippjei

Már ebben is a segítségünkre vannak

A futócipőnk edzés tippjei

A Nurvv Run névre keresztelt cipőtalpbetét segíthet a megfelelő tempó beállításában és a sérülések elkerülésében. Okosnak címkézett talpbetét már eddig is létezett, a Nurvv viszont kifejezetten a futókra koncentrál.

A speciális talpbetét 32 darab beépített szenzort tartalmaz, amelyek a kapcsolódó mobilalkalmazással és GPS nyomkövetővel együtt virtuális asszisztensként funkcionálnak futás közben és után is. Az audiovizuális jelzéseknek köszönhetően a talpbetét viselője folyamatosan információkat kaphat a különféle mutatókról, például a sebességről, a lépéshosszról vagy az átlagtempóról.

Ugyanakkor a kapcsolódó alkalmazásban az edzés végeztével egészen részletes adatok is megtekinthetők – legyen szó a talajérintésről vagy az ütődés mértékéről. Előbbi tulajdonképpen a láb természetes mozgása, túlzott mértéke azonban lúdtalpat vagy bokasüllyedést eredményezhet. Az ütődésre vonatkozó információk pedig azt mutatják, hogy a lábfej elülső része mennyire erősen „csapódott” a talajhoz futás közben. Így a felhasználó láthatja, szükséges-e változtatnia a technikáján.

A rendszer arra is figyelmeztet, amikor ideje lassítani. A fejlesztés tehát még azt megelőzően azonosítja az esetleges problémákat, mielőtt azok sérüléshez vezetnének. Sőt, azt is jelzi, ha valaki netalán túlzásba vinné az edzést.

A terméket a gyártó oldaláról lehet előrendelni, a kiszállítás január 20-án kezdődik. A kapcsolódó okostelefonos applikáció Android és iOS operációs rendszerű készülékekre egyaránt elérhető, de az Apple Watch okosórával is párosítható a nyomkövetéshez.

Léteznek már hasonló feladatokat ellátó, intelligens futócipők is. A Nurvv viszont lehetővé teszi a tulajdonosa által választott cipő használatát. Célcsoportját nem az alkalmi futók alkotják, akiket csak a tempó és a kalóriaégetés érdekel. A fejlesztés inkább az elkötelezett sportembereknek készült, függetlenül attól, hogy újoncok próbálnak javítani teljesítményükön, vagy veteránok készülnek a maratonra.