A depresszió télen

Miért esnek könnyedén depresszióba az emberek télen?

A depresszió télen

Akik alapból pesszimista jellemvonásokkal rendelkeznek, sokkal hajlamosabbak a depresszió kénköves bugyrába süllyedni télen, főleg ha az illető még egyedül is van. Sajnos sok tényező közrejátszik, ami miatt ebbe a súlyos lelkibetegségbe beleeshetünk. A korán sötétedés, a rossz időjárás, a búskomor, munkába temetkezett emberek látványa. Aztán jönnek az ünnepek... Az egyedül élők számára ez maga a pokol lehet. Tudatalatt folyamatosan az járhat a fejében, hogy máshol boldog családok ülik körül a karácsonyi asztalt, vagy éppen díszítik közösen a fát, miközben ő egyedül van és senkinek nem számít. Persze itt nem az önsajnáló embert kell elképzeljük, csak egy átlagos életetet élő lelket. 

Ilyenkor persze, hogy semmi kedvünk nincs kimozdulni sem, mert jönnek a kérdések magunkban: Minek?Egyáltalán kivel? De legfőképpen: Miért?

Ha ilyen emberrel találkozunk, próbáljunk meg vele beszédbe elegyedni és ne engedjük, hogy egyedül töltse az ünnepeket. Persze nem azt mondom, hogy minden egyedülállót hívjunk meg, de ha van lehetőségünk, próbáljunk meg segíteni ezeken az embereken.