A cukros üdítők ugyanolyan károsak, mint a cigi?

Mit mondanak róla a tudósok?

A cukros üdítők ugyanolyan károsak, mint a cigi?

Mint tudjuk, amerikában mindennap aktívan dolgoznak különböző kutatásokon. Mostanában a cukros üdítőkkel kapcsolatosan végeztek "kísérleteket", ugyanis 50 egészséges amerikai saját bevallású fogyasztását vetették össze. Dns mintákat vettek az előbb említettektől, ahol is kiderült, hogy a telomerek jelentősen rövidültek. Ez önmagában annyit jelent, hogy ezek a telomerek, amik a kromoszómák végét jelenti, nagyobb darabban kezdtek el leválni a dnsről, mint azoknál az embereknél, akik nem fogyasztanak cukros üdítőitalokat.

Mármost ez a kutatás önbevalláson alapult, így ezzel válik hiteltelenné, hiszen gondoljunk csak bele logikusan, mi van akkor, ha az egyén csak nagyon ritkán fogyaszt ilyesmit, mégis éppen azon a napon ivott egy pohár szénsavas üdítőitalt, vagy éppen a nagytöbbség nem vallotta be a helyes információt.

A kutatás akkor kezdett el hitelessé válni, amikor szinte teljesen azonos életmódot folytatók, azonos neműek, valamint azonos életkorú embereket kezdtek el "faggatni". 

Végeredményben tényleg káros a cukros üditőitalok rendszeres és nagymértékű fogyasztása, hiszen köztudottan hízáshoz vezet, de hírül sem olyan káros, mint például az alkohol vagy a cigaretta.