6 tipp, hogyan növelheted a libidódat

Korábban már írtunk az alacsony libidó okairól. Cikkünkben mutatunk néhány módszert, amiknek a segítségével növelheted a saját, illetve párod libidóját.

6 tipp, hogyan növelheted a libidódat

Egy egészséges, boldog párkapcsolatban sarkalatos pontja a mindkét fél igényeit kielégítő szex. A libidó elvesztése sokszor nem jelenti egy kapcsolat végét, azonban ha a szex hiányzik egy párkapcsolatból, az hosszútávon végzetes is lehet. Számos oka lehet a libidó csökkenésének és gyakran egészen pici dolgokon múlik, ám viszonylag könnyen megoldható, ha mindkét fél tudomásul veszi és javítani akar rajta.
1. A hálószobát kikapcsolódásra és összebújásra használjátok!
Ha hazaesve fáradtan ledőlünk az ágyba és máris alszunk, a libidónk előbb-utóbb zuhanni fog. Egy-egy stresszes nap végén előfordulhat, hogy értékesebbnek tartunk egy kiadós alvást, mint a szexet. A pihentető alvás persze elengedhetetlen, a stressz levezetésben ugyanakkor a szexnek is rendkívüli szerepe van. Fontos, hogy a hálószoba ugyanúgy szóljon az összebújásokról is, ahogy az alvásról. Próbáld betartani, hogy legalább kétszer korán elvonulsz a hálószobába. Ne vidd magaddal a mobiltelefonodat, számítógépedet és legjobb, ha a tévét sem a hálószobában tartjátok.
2. Relaxálj!
A munkahelyi vagy a magánéleti stressz megakadályozhatja, hogy egészséges mértékű szexuális vággyal rendelkezzünk. Ugyanúgy, ahogy a rendszeres aggódás gátolja, hogy nyugodtan aludjunk vagy koncentráljunk, a stressz megöli a libidót. Szakíts időt önmagadra és párodra, hogy igazán ki tudjatok kapcsolódni együtt. Vegyetek egy forró fürdőt, főzzetek együtt, menjetek el vacsorázni, kirándulni vagy moziba. A lényeg, hogy olyan programot válasszatok, ami mindkettőtök számára kikapcsolódást jelent.
3. Legyél nyitott és őszinte a pároddal!
Ha a bizalom megszűnik egy párkapcsolatban, akár tudatosan vagy tudat alatt is csökkenhet a libidónk. Amennyiben azért veszítette el az egyik fél a bizalmát a párjában, mert az megcsalta őt, mégis úgy döntenek, hogy együtt maradnak, fontos, hogy mindketten tudatosan dolgozzanak a kapcsolatukon. Ha te csaltad meg a párodat, adj neki időt, hogy feldolgozza, hiszen ha még mindig veled van, ez azt jelenti, hogy ragaszkodik hozzád és szeretné megjavítani a kapcsolatotokat. Tegyél meg mindent, hogy visszaszerezd a bizalmát és ezzel együtt a libidóját is. Ha a párod csalt meg, adj magadnak időt és bízz benne, hogy helyreáll az összhang köztetek. Fontos, hogy mindkét esetben nyíltan és őszintén beszéljétek át az érzéseiteket és engedjétek el a másik hibáztatását és az önvádat is. Ez sokat segít a bizalom és a libidótok helyreállításában.
4. Mozogjatok együtt rendszeresen!
A rendszeres mozgás nem csak a véráramot serkenti, hanem az endorfintermeléssel a hangulatunk is javítható. Több tanulmány kimutatta, hogy a rendszeresen sportoló párok kevésbé küzdenek a libidó hiányával, ugyanis a mozgás után megemelkedik a tesztoszteron szintünk és ettől megnő a szexuális vágyunk is. A rendszeres sport nem csak a libidó növelésében segít, hanem tartalmas közös programnak is kiváló.
5. Ügyelj a helyes étkezésre!
Ha a testünk nem kap az igényeinek megfelelő tápanyagokat, azt a szexuális életünk is megsínyli. A vitaminok és antioxidánsok serkentik a véráramlást a nemi szervekhez és számos krónikus betegséget is segítenek megelőzni. Egyél naponta tudatosan több zöldséget és gyümölcsöt, ettől energikusabb leszel és a libidód is növekedni fog.
6. Növeld a libidódat illatokkal!
Egyes illatok különlegesen vonzóak a nők számára. A kutatások szerint gyakran a friss izzadtságszag is növeli a szexuális vágyat. A virágillat, a különböző gumók, gyökerek, vadnövények, olajak illata is serkentheti a libidót. Egy jól megválasztott különleges illattal is elcsábíthatjuk kedvesünket. Próbáld kitapasztalni, hogy társadnak és neked melyik illat számít vonzónak, hiszen mindenkinek más illat lehet az, ami beindítja.