6 ok, amiért késhet a menstruáció!

Milyen okok vezetnek a helytelen ciklushoz?

6 ok, amiért késhet a menstruáció!

A nők életét megkeserítő piros betűs napok sajnos nem mindig 28 naponta érkeznek, íme 6 ok, amiért késhet a menszesz, természetesen ha nem áll fenn a terhesség lehetősége.

1. Stressz: A stressz szinte minden betegség kapuja, így nem meglepő, hogy szabálytalan ciklushoz is vezethet.

2. Fogyókúra, fogyás: A hirtelen nagymértékű fogyást a szervezetünk kóros problémának érzékeli, emiatt nem engedi a terhességet, ezzel együtt védi a szervezetet a menstruációtól. Tehát mivel nincs menstruáció, így nagy valószínűséggel terhesség sem lesz.

3. Pajzsmirigy-megbetegedések:  Alapvetően ez a szervünk az anyagcseréjért felelős szerv, mégis ha felborul az egyensúlya, akkor komolyan befolyásolhatja a havibajt.

4. PCOS: A policisztás petefészekszindrómában szenvedő nőknél elmarad a peteérés, így megváltozik az ösztrogénszint, ami szintén megakadályozza a piros betűs napokat.

5. Krónikus bélbetegségek: Ide tartozik a fel nem ismert lisztérzékenységm gluténérzékenység és a cölikália is.

6. Korai menopauza: Másnéven petefészek-elégtelenség, ami ha 40 éves kor alatt jelentkezik, akkor gyógyszerekkel vissza kell hozni a mentruációt, mert fiatat életkorban kifejezetten veszélyes tud lenni.

Bármilyen ok miatt is késik a menszesz, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy meglegyen a pontos diagnózis és el tudják kezdeni a kezelést.