5 ok, amiért inkább ne tarts szeretőt!

Amellett, hogy teljesen kiábrándító még a gondolat is, számtalan más oka is van annak, hogy miért ne tartsunk szeretőt!

5 ok, amiért inkább ne tarts szeretőt!

1. Még egy kapcsolatot is kihívás életben tartani, nemhogy kettőt

Aki valaha volt már szerelmes, és viszontszerették, tudja: még a legnagyobb románcok is komoly melóval járnak. Mindenkinek vannak rossz napjai, időnként türelmetlenek vagyunk egymással, máskor pedig irreális elvárásokkal traktáljuk a kedvesünket. Kinek van energiája arra, hogy két ember körül mászkáljon tojáshéjon? Elég nehéz harmonikus életet élni egy megcsalásmentes kapcsolatban is – miért tenné ki magát bárki annak, hogy két helyen próbál kiegyensúlyozott atmoszférát teremteni egyszerre?

2. Rengeteg fájdalmat és szomorúságot szül

Ezt nem is kell hosszasan részletezni, mert mindenki tudja, milyen érzés mellőzöttnek lenni. Milyen az, amikor hazudnak nekünk. Mind átéltük már az értéktelenség érzését és a tehetetlen haragot, amikor kiderült, hogy valaki elárult minket. Ahol pedig gyerekek vannak, ott még komplikáltabb a helyzet: mindenki jó szülő akar lenni, ami sokkal nehezebb úgy, hogy valaki hazudik a gyereke anyjának / apjának.

3. Minél tovább bonyolódik, annál nehezebb lesz rendet rakni

Nem reprezentatív kutatás, inkább tapasztalat: az esetek nagy százalékában a szerető nyújtotta euforikus állapot egy idő után átfordul követhetetlen hazudozások labirintusába. Az érzelmek minden oldalon egyre inkább bonyolódnak – így ha a “visszautat” választaná valaki, annak egyre több elszámolnivalója akad majd. Ennél már csak az rosszabb, ha valaki egy új, tiszta kapcsolattal kecsegteti a szeretőjét, közben pedig hónapokon, éveken át két vasat tart a tűzben. Mindenki követ el hibákat – ezt tudjuk. De hogy valaki hosszasan, kitartóan és következetesen hibás döntéseket hoz, azt már nehezen veszi be a gyomor. Így kerülhet valaki könnyedén két szék közül a padlóra.

4. Úgy is kiderül

Persze lehet semmisnek tekinteni az összes érvet, és abban reménykedni, hogy nem derül ki a turpisság. Ám a szerető olyan, mint a hírességek meztelen képei: előbb vagy utóbb előkerül a téma, és pont akkor, amikor már épp feledésbe merült volna. Nem kell ehhez Facebookon kutakodó barátnő, vagy árulkodós "jó barát" - valahol, valamikor, valahogyan fény fog derülni a titokra. 

5. Fordított helyzetben megbocsáthatatlannak tűnne

Ha a társam megcsal, az ideológiák hirtelen értelmüket vesztik. Sőt, ha a legjobb barát, vagy épp egy közeli rokon sírja el a panaszait, hogy a párja hűtlen volt hozzá, azon nyomban ördögöt kiáltunk, és a szeretteink védelmére kelünk. Miféle szörnyeteg volna képes hazudni egy ilyen jótét léleknek? Nem mintha volna más választás: nehéz volna azzal érvelni a megcsalt barátnak, hogy “ugyan már, mindenki csal mindenkit, nekem is épp szeretőm van”. Persze ki lehet próbálni – az őszinteség úgyis ritka erény manapság.