5 esküvői babona

Az esküvők történetét kísérik a babonák is. Akár hiszünk bennük, akár nem, a hagyomány szerint jobb, ha betartjuk ezeket.

5 esküvői babona

1. Ha fiút szeretnénk, azt borválasztással segíthetjük
Ez a babona a  XVIII. századba nyúlik vissza, amikor a Habsburg ház és a főúri házak nélkülözhetetlen italai voltak a somlói borok. Ekkor alakult ki a szokás, hogy ha fiút kíván nemzeni az ifjú pár, akkor a lakodalomban a népszerű somlói bort, a juhfarkat fogyasztották. A szokás különlegessége, hogy csak Magyarországon terjedt el.
2. Szerencsét hozó szivárvány
Persze a legtöbben nem örülnének, ha esküvőjükön eleredne az eső, a babona ugyanakkor rendkívül szerencsés jelenségnek tartja a szivárványt, ami az esőt követi. A hagyomány szerint az égi jelenség annak az előhírnöke, hogy a házasulandókat óriási szerencse fogja kísérni és boldog közös életük lesz.
3. Nem szabad visszafordulni
A babona szerint, ha a vőlegény az esküvője napján kilépett a házából és elindult az esküvője felé, tilos visszafordulnia és nem lépheti át újra a küszöböt. Ha mégis így tenne, az hatalmas szerencsétlenséget okozna.
4. Hangoskodjunk
Korábban a démonoktól való félelem okán alakult ki a hangoskodás szokása, amivel elűzték az ártó démonokat az esküvőről, hogy azok ne kövessék az ifjú párt otthonukba. Napjainkban az autók dudálása és a vonóhorogra akasztott dobozok csörömpölése is ide tartozik.
5. Sárga virágot ne tegyünk az esküvői csokorba!
Egyes kultúrákban a bazsarózsa a szégyent jelképezi, ezért nem ajánlják az esküvői csokorba. A sárga virágokat a viktoriánus korban a féltékenységgel azonosították. Ha a menyasszony sárga színű virágot kötött a csokrába, a hiedelem szerint azzal bevonzotta a zöld szemű szörnyet a kapcsolatukba.