5 dolog, amit tudnod kell magadról, hogy igazán élvezetes legyen a szex!

Gondoltátok volna, hogy pár apróság mennyire meg tudja változtatni a szexuális életeteket? Íme pár példa, amitől garantáltan pozitív élményben lesz részetek!

5 dolog, amit tudnod kell magadról, hogy igazán élvezetes legyen a szex!

1. Tabuk

A szexuális tabuk általában olyan vágyak, amiket a társadalom értékrendje elítél. Ezeket gyakran generációról generációra adjuk tovább anélkül, hogy megkérdőjeleznénk, valóban rossz-e az adott viselkedés. Sok fiatal esetében éppen emiatt alakul ki szorongás, hiszen a társadalmi normák miatt elnyomja azt, amire valójában vágyik – még akkor is, ha a vágyai egyébként egyáltalán nem is lennének ártalmasak.

2. Szorongás

A legtöbb ember szorong valami miatt, ha a szexről van szó. Erre indok lehet a testkép, az érintés, a vágyaink megosztásának hiánya, az elutasítástól való félelem, vagy az, ha úgy érezzük, nem tudunk megfelelni partnerünk elvárásainak. A legtöbben az ilyen jellegű aggodalmainkat félve osztjuk meg partnerünkkel, ez pedig sokszor a kapcsolat végét is jelenti. Próbáljunk meg figyelni egymásra, és ha úgy tűnik, hogy a párunk valami miatt kényelmetlenül érzi magát, türelmesen és nyitottan álljunk a témához.

3. Titkos vágyak és fantáziák

A szexuális vágyak általában már fiatal korban kialakulnak, amikor a saját szexualitásunkkal maszturbálás során ismerkedünk. Ilyenkor általában nincs mellettünk senki, akitől tanulhatunk, így a belső szexuális világunkat az interneten látottak és a barátainktól hallott dolgok alkotják. Vágyainkkal kapcsolatban később a párunk előtt is nehezen nyílunk meg, és ha ez mégis sikerül, sokszor elutasítás a válasz az őszinteségünkre. Ennek hatására hajlamosak vagyunk még jobban bezárkózni, fantáziánkat pedig mélyebbre temetni magunkban, és így egyre távolabb kerülünk az önfeledt szexuális együttlétektől.

4. Felvilágosítás

Minden család más. Van, ahol elfogadják és készségesen megválaszolják, máshol élből elutasítják a gyerekek szexualitással kapcsolatos kérdéseit. A szülők reakciója nagyban függ attól, hogy mennyire magabiztosak a saját szexualitásuk tekintetében, a gyerekek pedig pillanatok alatt átveszik ezeket a magatartásformákat. A nyitottság mértéke és a valódi információk szolgáltatása megalapozza, hogy a gyerekünk miként fog vélekedni a saját testéről, mennyire lesz magabiztos a szexualitását tekintve, hogyan fog tudni kommunikálni a későbbi partnereivel.

5. Korábbi szexuális tapasztalatok

Érthető módon nehezen vesszük rá magunkat, hogy korábbi szexuális élményeinket megosszuk a párunkkal, pedig sok esetben ez nagy segítség lenne mindkét fél számára. Előfordul, hogy valami miatt zavarban érezzük magunkat, olyan megaláztatásban volt részünk, amiről nem szívesen mesélünk másoknak, sérüléseket szereztünk, amiket még mindig nem sikerült teljesen feldolgozni. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy negatív szexuális tapasztalata mindenkinek van, éppen ezért, ha megbízunk a partnerünkben, nincs miért szégyellni magunkat. Egy jól működő kapcsolatban elengedhetetlen, hogy a felek elfogadják és kölcsönösen támogassák egymást olyankor is, ha a negatív emlékek kerülnek terítékre.