3D-s farsangi álarcok házilag

Ötletek a farsangi időszakra

3D-s farsangi álarcok házilag

A kartondobozból készült jelmezek ötletbörzéjében előkerült háromdimenziós hatású maszkok nagyon megtetszettek, mivel jópofák, egyediek és maradék anyagokból is elkészíthetők. Ezzel nemcsak költségkímélő, de környezetbarát  megoldást is választunk, hiszen voltaképpen hulladékot hasznosítunk és nem is vásárolunk meg egy egyszer vagy maximum néhányszor használható műanyag cikket, arról nem is beszélve, hogy az elkészítés remek kreatív időtöltés. Utána is néztünk, pontosan hogyan lehet ezeket elkészíteni. Nagyobb gyerekek akár maguk is bátran nekiláthatnak.

Internetről letölhetőek a sablonok, de a saját kreativitásunk alapján magunk is megtervezhetjük kedvenc figuránkat. Rajzoljuk át a kartonra, majd vágjuk ki ezt is.

A maszk körvonalának megfelelő alakúra szabjunk ki két réteg vatelint és ragasszuk rá ragasztópisztollyal. Ezt az anyagot vattával is helyettesíthetjük, de ez esetben használjunk inkább papírragasztót. Kicsit több kézügyesség kell a kívánt réteg felviteléhez, de ne egy speciális anyagon múljon a siker. Bármilyen maradék anyagból, aminek tetszik a mintája, vágjuk ki ismét az álarc formáját, de most hagyjuk rá a széleken nagyjából 2 centimétert.

Inkább több legyen a ráhagyás, mint kevesebb, mert látszani nem fog, viszont könnyebb lesz visszahajtani és odaragasztani a karton hátoldalához, ugyanis ez a következő lépés. Előtte vagdossuk be néhány centinként a karton széléig az íves szakaszoknál, hogy szépen kifeszüljön az anyag!

Ha megszáradt, a szemeknél csillag alakban vágjuk be, és hajtsd vissza azt is. A megrajzolt és körbevágott orrot hasonlóképpen borítsuk be textillel! A háromdimenziós hatás miatt szükséges félkör alakú metszéshez szikét használjunk, majd hajlítsuk meg a kartont. A fülekkel ismételjük meg az egész folyamatot, de használjunk másféle anyagot, például filcet és borítsuk be mindkét oldalát, hogy hátulról is jól mutasson!

Utolsó lépésként készítsünk megkötőt a felhasznált anyag maradékából vagy egy szép szalagból és ragasszuk hátulról az álarc két széléhez.