12 ok, ami szívritmuszavart okoz

Mindenki tisztában van az okokkal?

12 ok, ami szívritmuszavart okoz

Túl sok koffein, magas vérnyomás, koszorúér betegség… hány okot tudnánk még sorolni, ami szívritmuszavarhoz vezethet? A kardiológus, az aneszteziológus vagy akár egy intenzív terapeuta segít megismerni az okokat, amelyek a normális szívveréstől a szívritmuszavarig vezetnek.

A szívünk négy részből áll: a két felső pitvarból és a két alsó kamrából. A szív összehúzódásainak ritmusát „karmesterként” vezényli a szinuszcsomó, amely a jobb pitvarban helyezkedik el. A szinuszcsomó percenként 60-100 elektromos impulzust produkál, amely beindítja a szívdobbanásokat, ugyanis arra késztetik a pitvarok izmait, hogy összehúzódjanak és vért pumpáljanak, ezt hívjuk pulzusnak.

Az elektromos impulzusok ezután eljutnak az AV-csomónak nevezett sejtekhez, amelyeknek szintén koordináló szerepük van. Rendszerint ez az egyetlen útja a jeleknek, hogy a pitvarokból a kamrákig jussanak, majd onnan vért pumpáljanak a tüdőbe vagy a test többi részébe.

Ha a szinuszcsomó megbetegszik, vagy más ok miatt (például lázas betegség, fertőzés, pajzsmirigy betegség) gyorsabb vagy lassúbb működésre vált, a szív gyorsabban vagy lassabban fog verni. Több szívbetegség is okozhat szívritmuszavart, amely kiindulhat a pitvarokból, a kamrákból, de vezetési zavar következtében is létrejöhet.

 1. genetikai hajlam,
 2. diabétesz,
 3. túl sok koffein, alkohol vagy tudatmódosító szerek fogyasztása,
 4. magas vérnyomás
 5. dohányzás,
 6. pajzsmirigy alul- vagy felülműködés,
 7. alvási apnoe (éjszakai légzéskimaradás),
 8. bizonyos gyógyszerek, és étrend kiegészítők,
 9. koszorúér betegség,
 10. szerkezeti változás a szív felépítésében (például kardiomiopátia),
 11. előző szívinfarktus miatt károsodott szívizomszövetek,
 12. éppen zajló szívinfarktus